Krimin museot peräävät lakiteitse esineitään takaisin Hollannista

Krimin niemimaan museot lainasivat Amsterdamin Allard Piesonin museon näyttelyyn muun muassa pronssimiekkoja, kultaisia kypäröitä ja arvokkaita jalokiviä.

Ukraina

Neljä Krimin niemimaalla toimivaa museota perää lakiteitse takaisin kokoelmiinsa kuuluvia esineitä Hollannista. Amsterdamin Allard Piersonin historiallisessa museossa avattiin näyttely, jonka nimenä oli Krimin niemimaa: Mustanmeren kultaa ja salaisuuksia, vain kuukausi ennen kuin Venäjä valtasi Krimin niemimaan.

Elokuussa museo päätti, että se ei palauttaisi näyttelyyn lainattuja esineitä takaisin. Ongelmana on, että museo ei tiedä, minne esineet palauttaa. Niin Ukrainan kuin Venäjänkin viranomaiset vaativat niitä itselleen. Museot kun ovat siirtyneet Krimin niemimaan mukana Venäjän viranomaisten alaisuuteen.

Museot ovat nyt tehneet yhteisen valituksen, jossa Allard Piersonin museota vaaditaan palauttamaan esineet, amsterdamilaiseen oikeuteen.

– Kansainvälisen lain mukaan esineet pitää palauttaa sinne, mistä ne on löydetty, ja missä niitä on säilytetty eli Krimin niemimaan museoihin, Andrei Malgin Tavridan museosta Simferopolin kaupungista sanoo.

– Krimin museot ovat esineiden laillisia omistajia. Ne ovat joutuneet poliittisen tilanteen panttivangeiksi, museot sanovat yhteisessä tiedotteessaan.

Kansainvälinen yhteisö pitää Krimin niemimaan valtausta kansainvälisen oikeuden vastaisena.

Krimin niemimaan museot lainasivat näyttelyyn muun muassa pronssimiekkoja, kultaisia kypäröitä ja arvokkaita jalokiviä. Krimin niemimaa oli antiikin kauppareittien risteyksessä. Vanhimmat esineet ovat peräisin toiselta vuosisadalta ennen ajanlaskun alkua ja uusimmat myöhäiseltä keskiajalta.

Lähteet: AFP