1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjois-Korea julkisti johtajansa siskon tittelin

Kim Yo-jong on puolueen keskuskomitean apulaisosastonjohtaja.

Pohjois-Korean television julkaisemissa päiväämättömissä kuvissa Kim Jong-un vierailee vastarakennetussa tiedemiehille rakennetussa lomakeskuksessa. Kuva: Reuters-TV

Pohjois-Korea on paljastanut kansainvälisissä uutiskuvissa vilahdelleen, maan hallitsijasuvun salaperäisen naisjäsenen Kim Yo-jongin yhteiskunnallisen aseman. Valtiollinen KCNA -uutistoimisto kertoo, että hän on Korean työväenpuolueen keskuskomitean apulaisosastonjohtaja. 

Tehtävän tarkempaa kuvausta uutistoimisto ei kerro. Kim Yo-jong, jonka arvellaan olevan 26-vuotias, on näkynyt viime vuosina muutaman kerran maailmalle levinneissä uutiskuvissa.

Ensimmäisen kerran hänet nähtiin kolme vuotta sitten isänsä, Pohjois-Korean edesmenneen johtajan Kim Jong-ilin hautajaisissa. Sen jälkeen hän on ollut maan nykyisen johtajan, veljensä Kim Jong-unin matkaseurueissa eri puolilla Pohjois-Koreaa. Kimit ovat tänä syksynä muun muassa vierailleet animaatioflmistudiossa, jonka heidän isoisänsä Kim Il-sungin kerrotaan perustaneen.

Jotkut Pohjois-Korean tarkkailijat uskovat, että Kim Yo-jong saattaa nousta merkittävään rooliin veljensä neuvonantajana. Hänen tätinsä oli hänen isänsä Kim Jong-ilin neuvonantaja.

68-vuotias Kim Kyong-hui nousi tärkeään asemaan puolueessa ja asevoimissa neljän tähden kenraaliksi. Täti on kuitenkin poistunut parrasvaloista sen jälkeen, kun hänen miehensä vuosi sitten teloitettiin maanpetturina.

Artikkelia korjattu 27.11. klo 8.47. Poistettu lause, ettei P-Koreassa ole muita puolueita.