1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Saame

Istuva Kuolan saamelaisten parlamentti yritetään syrjäyttää – "Tilalle on asetettu nukkehallitus"

Venäjällä yritetään riisua vallasta istuva Kuolan saamelaisten parlamentti ja sen puheenjohtaja Valentina Sovkina. Suomen saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi puhui asiasta Sovkinan kanssa keskiviikkona ja on hyvin huolestunut tilanteesta. Odotettavissa on, että Suomen ja Ruotsin saamelaiskäräjien presidentit nostavat asian esille Euroopan Neuvoston seminaarissa Inarissa perjantaina.

Valentina Sovkina, New York, 24.9.2014 Kuva: Berit Solveig Gaup / NRK

Venäjällä yritetään syrjäyttää Kuolan saamelaisten parlamentti, Sámi Såbbar ja riisua sen puheenjohtaja Valentina Sovkina vallasta.

Suomen saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi keskusteli Sovkinan kanssa tilanteesta torstai-iltana. 

Näkkäläjärvi sanoo, tilanne on hyvin vakava ja että hän on huolissaan Venäjän tapahtumista.

"Sámi Såbbarin tilalle asetettu uusi nukkehallitus"

Kysymys on siitä, että Murmanskin aluehallitus, alueen viranomainen ja niin kutsuttu Kuolan saamelaisneuvosto järjestivät viime lauantaina suuren kokouksen. Sovkina kertoi torstaina Näkkäläjärvelle, että suurta kokousta ohjailtiin niin, että siellä asetettiin uusi, niin kutsuttu Venäjän puolen saamelaisneuvosto, jonka pitäisi edustaa kaikki Venäjän saamelaisia.

Todellisuudessa kyseessä on nukkehallitus, jota viranomaiset ohjaavat, Näkkäläjärvi kertoo.

– Sovkina kertoo, että silmiinpistävää oli se, että niin kutsutun Venäjän puolen saamelaisneuvoston säännöt olivat jo valmiina, Näkkäläjärvi kertoo.

Näkkäläjärven mielestä tilanne on hyvin vakava.

– Sovkina kertoi minulle, että käynnissä on Raipon-tapahtumien täydellinen kopio. Venäjän keskusviranomaiset yrittävät asettaa valtaan sellaisen saamelaisen elimen, jota viranomaiset voivat ohjata. Näkkäläjärvi sanoo.

Pari vuotta sitten Venäjän alkuperäiskansojen järjestö Raipon miehitettiin Venäjän viranomaisia lähellä olevilla henkilöillä ja istuva hallitus syrjäytettiin. Pian tämän jälkeen Raiponin entinen puheenjohtaja vangittiin lyhyeksi aikaa Norjassa Venäjän viranomaisten pyynnöstä, mutta myöhemmin hänet vapautettiin. Lopulta Raipon sai kuitenkin jatkaa itsenäisenä organisaationa.

Syksyllä Venäjän viranomaiset yrittivät tuloksetta estää Valentina Sovkinan osallistumisen YK:n alkuperäiskansojen maailmankonferenssiin. Kolmen muun alkuperäiskansojen edustajan osallistumisen viranomaiset pystyivät kuitenkin estämään takavarikoimalla heidän passinsa. Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö toi puheessaan YK:n alkuperäiskansojen maailmankonferenssissa esille huolensa Venäjän alkuperäiskansojen tilanteesta.

Sovkina: Sámi Såbbar on edelleen se elin joka edustaa virallisesti Venäjän saamelaisia

Valentina Sovkina ja hänen edustamansa Sámi Såbbar eivät hyväksy päätöstä asettaa niin kutsuttu Venäjän puolen saamelaisneuvosto.

Sovkina itse on tällä hetkellä Karasjoella, Norjassa saamelaisneuvoston, saamelaiskäräjien ja saamelaisten yhdistysten yhteisessä kulttuuripoliittisessa seminaarissa.

– Me näemme, että me olemme edelleen se elin, joka virallisesti edustaa Venäjän saamelaisia, Sovkina sanoi Yle Sápmille keskiviikkoiltana.

Sovkina kertoo, että hän on tulossa torstaina Suomen puolelle. Hänellä on perjantaina puheenvuoro Inarissa järjestettävässä Euroopan Neuvoston saamelaisseminaarissa. Hänen on määrä pitää puheenvuoro Venäjän saamelaisten edustajana saamelaisten rajat ylittävästä yhteistyöstä yhdessä Ruotsin saamelaiskäräjien hallituksen puheenjohtaja Håkan Jonssonin ja kolttasaamelaisten kyläkokouksen luottamusmiehen Veikko Feodoroffin kanssa.

Venäjällä ollaan suunnittelemassa helmikuulle Venäjän saamelaisten kolmatta kongressia. Sovkina pelkää, että viranomaiset yrittävät ohjailla kongressin valmisteluita oman mielensä mukaan.

– Sámi Såbbar aikoo lähettää valituksen, jonka sisältö on se, että viranomaiset eivät voi kutsua koolle Venäjän saamelaisten kolmatta kongressia, Näkkäläjärvi kertoo.

Sámi Såbbar ei myöskään hyväksy sitä, että he eivät päässeet vapaasti tuomaan omia asioitaan lauantaisen suuren kokouksen asialistalle.

Asia noussee esille Euroopan Neuvoston seminaarissa Inarissa perjantaina

Odotettavissa on, että Suomen ja Ruotsin saamelaiskäräjien presidentit Klemetti Näkkäläjärvi ja Håkan Jonsson nostavat Venäjän saamelaisten tilanteen esille Euroopan Neuvoston seminaarissa Inarissa perjantaina.

– Sovkina pyytää Pohjoismaiden saamelaisilta tukea sille, että hänen edustamansa saamelaisparlamentti Sámi Såbbar on se elin, joka virallisesti edustaa Venäjän saamelaisia. Sovkina näkee, että Sámi Såbbar pitäisi hyväksyä jäseneksi saamelaiskäräjien yhteistyöelimeen Saamelaisten Parlamentaariseen Neuvostoon, Näkkäläjärvi kertoo.

– Sovkina sanoo, että ainoa tapa, jolla Sámi Såbbar voi jatkaa toimintaansa, on edetä suunnittellun Venäjän saamelaisten kolmannen kongressin järjestelyissä ja saada paikalle neljän maan saamelaisia mahdollisimman laajalti, Suomen saamelaiskäräjien puheenjohtaja Klemetti Näkkäläjärvi kertoo.