Edullista juhlapöytää koristavat juurekset

Loppuvuoden juhlissa kannattaa varautua nälkäisiin vieraisiin, kokenut kestitsijä kehottaa.

Ylen aamu
Marita Suontausta
Näin loppuvuodesta moni järjestää juhlia: on itsenäisyyspäivää, lakkiaista, joulua, uutta vuotta. Miten paljon juomaa ja ruokaa kannattaa juhliin varata?

Loppuvuodesta moni stressaa muitakin tarjoiluja kuin jouluruokia. Kahvilayrittäjä Marita Suontausta vieraili Ylen aamu-tv:ssä ja jakoi vinkkejään juhlakattauksen kokoamiseen.

Trendiruokaa

Jo tovin on jatkunut suuntaus, jossa suolaisia tarjottavia on pöytä väärällään mutta makeita näkyy rajatusti, esimerkiksi pelkästään iso kakku.

– Ruokablogien ja verkon ruokakeskustelujen perusteella voileipäkakku tekee uutta tulemista. Totta onkin, että voileipäkakku on koskemattomana hienonnäköinen tarjottava. Kannattaa kuitenkin muistaa, etteivät sen viimeiset palat ole enää järin kaunista katseltavaa, Suontausta sanoo.

Määristä

Talvella lakkiaisissa ei kierretä paikasta toiseen kuten moni juhlavieras keväisin tekee. Niinpä talvilakkiaisten järjestäjä saa varautua nälkäisempiin juhlijoihin.

Marita Suontaustan mielestä ruokaa kannattaa varata aina liian paljon sen sijaan, että tarjottava alkaisi loppua kesken juhlien. Siksi kannattaa lähettää kutsu ja edellyttää myös vastausta siihen.

Voileipäkakun viimeiset palat ole järin kaunista katseltavaa

Marita Suontausta

– Syömisen määrä riippuu juhlan luonteesta ja juhlijan iästä. Nuorille miehille maistuu runsaampi annos kuin lapsille tai vanhuksille.

Suontausta luettelee, että paahtopaistia kulunee esimerkiksi 100-150 grammaa, graavikalaa 100 grammaa, salaattia pari desilitraa vierasta kohti.

Varat vähissä

Mikäli talous on tiukalla, Marita Suontausta kehottaa karsimaan kuluja tekemällä mahdollisimman paljon itse ja huomioimalla sesongin tuotteet.

– Juurekset ovat vielä ihania, niillä saa jatkettua vaikka pitkään haudutetun karjalanpaistin. Rosollikin sopii pöytään, tosin punajuuri hieman sotkee paikkoja.