Sumuvuori eduskuntaan: "Olen tottunut lähtemään, kun pilli soi"

Johanna Sumuvuori, (vihr.) suhtautuu kunnianhimoisesti pätkäpestiinsä eduskunnassa. Kausi jää Sumuvuoren osalta vajaan neljän kuukauden mittaiseksi, mutta hän aikoo pitää vihreiden lippua korkealla. Sumuvuoren henkilökohtaiset näkemykset liittyvät vastuulliseen ulkopolitiikkaan.

Kotimaa
Johanna Sumuvuori
Johanna SumuvuoriJuha Sorri / Lehtikuva

Vihreiden Johanna Sumuvuori lähtee eduskuntaan Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi nousseen Anni Sinnemäen tilalle. Sumuvuori otti uutisen iloisena vastaan.

– Arvostan todella paljon kansanedustajan työtä. Koen, että minulla on paljon annettavaa.

Tämä on Sumuvuorelle jo toinen pätkäpesti kansanedustajana. Vuonna 2006 hän pääsi eduskuntaan Irina Krohnin tilalle, kun tämä valittiin Suomen elokuvasäätiön johtajaksi.

– Olen tottunut lähtemään, kun pilli soi. Se ei ole uusi tilanne, Sumuvuori toteaa.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa Sumuvuori uusi paikkansa, mutta seuraavissa vaaleissa hän jäi varasijalle noin 4300 äänellä. Kunnallispolitiikassa Sumuvuori on konkari. Hän on istunut Helsingin kaupunginvaltuustossa vuodesta 2000 lähtien.

"Suomen pitää kantaa vastuuta globaalisti"

Viime vuosina Sumuvuori on seurannut tiiviisti ulkopolitiikkaa. Hän on ollut vierailevana jatko-opiskelijana Oxfordin yliopiston kansainvälisen politiikan laitoksella Iso-Britanniassa ja opiskellut Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaa Bard Collegessa, USA:ssa.

Suomessa hän on toiminut pääsihteerin sijaisena Kansalaisjärjestöjen konfliktinehkäisyverkostossa.

Myös eduskunnassa Sumuvuori haluaa tuoda esille kehitysyhteistyön, konfliktien ennaltaehkäisyn ja rauhanvälityksen merkitystä. Sumuvuori on lähtöisin rauhanliikkeestä, johon hänen poliittiset juurensa juontuvat.

– Suomen pitää kantaa vastuuta globaalisti. Se on myös meidän oma etumme. Tällä hetkellä on monta tilannetta, kuten ebolakriisi ja Syyrian kriisi, joissa Suomi pystyy kantamaan vastuuta, etteivät tilanteet muutu vielä pahemmiksi.

Huono-osaisten asema ja ydinvoima huolestuttavat

Suomen tiukassa taloustilanteessa Sumuvuori on huolissaan heikko-osaisten asemasta.

– Kun taloudellinen tilanne on kireä, se kirpaisee eniten niitä, jotka ovat heikoimmassa asemassa. Sosiaalipolitiikka on tärkeää silloin, kun on paineita leikata. Sitä ei saa tehdä huonosti. Edelleen maksetaan sitä velkaa, mitä yhdeksänkymmentäluvun laman aikana tehtiin.

Sumuvuori ei harmittele sitä, että Vihreät lähtivät hallituksesta Fennovoimahankkeen vuoksi.

– Se oli mielestäni ainoa kestävä ratkaisu. Niin kauan, kun painotamme auringonlaskun energiamuotoihin, emme saa edistettyä uusituvien kapasiteettia sillä volyymillä, kuin se olisi mahdollista.