Espanjassa muhii suurin poliittinen murros sitten Francon diktatuurin päättymisen

Sekalaisista protestiliikkeistä yhdistynyt Podemos on vuodessa noussut tyhjästä kilpailemaan tasapäisesti suurimman puolueen paikasta.

Ulkomaat
Kaksi henkilöä lavalla suuren Podemos-kirjainten edessä.
Puheenjohtaja Pablo Iglesias (oik.) lavalla Podemos-puoleen kokouksessa Madridissa 15. marraskuuta.Chema Moya / EPA

– On todella hyvä, että Podemoksen kaltainen uusi ryhmä pistää vauhtia vanhoihin valtapuolueisiin. Asioiden täytyy muuttua! Esimerkiksi monet ystävämme ovat valmistumisen jälkeen lähdössä ulkomaille etsimään töitä, koska ei ole muutakaan mahdollisuutta, Madridin Complutensen yliopistossa henkilöstöjohtamista opiskelevat Sergio, Alberto ja Luis toteavat.

Kolmikko viettää luentotaukoa kampusalueella kivenheiton päässä valtiotieteellisestä tiedekunnasta, jonka käytävillä ja kahviloissa Espanjan poliittisen kentän uusin tulokas, Podemos-liike, sai alkunsa.

Tuore ryhmittymä perustettiin virallisesti vasta vuoden alussa, puoluerekisteriin Podemos pääsi maaliskuussa. Sillä ei ole vielä kunnollista puolueorganisaatiota, selvää ideologiaa tai edes konkreettista ohjelmaa. Mutta tukijoista ei ole puutetta.

Vain kaksi kuukautta Podemoksen rekisteröimisen jälkeen puolue sai europarlamenttivaaleissa lähes 8 prosenttia espanjalaisten äänistä ja viisi edustajaa Euroopan parlamenttiin – neljänneksi eniten kaikista espanjalaispuolueista.

Kesän ja syksyn mittaan vauhti on vain kiihtynyt.

Tuoreimpien mielipidemittauksen mukaan, jos Espanjan parlamenttivaalit pidettäisiin nyt, Podemos olisi jo maan suurin puolue lähes 30 prosentin kannatuksella, vaikka kukaan ei tunnu todella tietävän, millaista politiikkaa se aikoo tehdä.

Mitta on tullut täyteen

Espanjaa viime vuosikymmenet vuorotellen hallinneet nykyinen päähallituspuolue, keskustaoikeistolainen kansanpuolue Partido Popular (PP), ja pääoppositiopuolue sosialistit (PSOE) ovat molemmat ryvettyneet lukuisissa korruptioskandaaleissa.

Kummankin valtapuolueen poliitikkoja tutkitaan myös parhaillaan erilaisista vallan väärinkäytöksistä kuten lahjusten vastaanottamisista ja kavalluksista sekä valtakunnallisella että paikallisella tasolla.

Monet espanjalaiset ovatkin lopen kyllästyneitä toistuviin korruptiopaljastuksiin. Tähän saumaan Podemos iskee. Se lupaa muuttaa Espanjan poliittisen kulttuurin läpinäkyvämmäksi, hankkiutua eroon vuosikausia hallinneesta poliittisesta rälssistä ja palauttaa espanjalaisten uskon poliittiseen järjestelmään.

Puoluekokous suurella sisäareenalla.
Podemoksen puoluekokous Madridissa.EPA

Varjoista parrasvaloihin

Podemos sai alkunsa pienen sekalaisen joukon liikkeenä. Siihen kuului kapitalismin arvostelijoita, tehotuotannon vastustajia, anarkisteja ja virtuaalimaailman mahdollisuuksien nimiin vannovia piraatteja, joita yhdisti turhautuminen Espanjan kankeaan poliittiseen järjestelmään sekä sosialistien ja konservatiivien hegemoniaan.

Päämäärättömyys huokuu toiminnasta edelleen. Puolueella ei esimerkiksi ole virallisia rekisteröityjä jäseniä tai paikallisyhdistyksiä. Varat toimintaan saadaan vapaaehtoisista lahjoituksista.

Selvien politiikkaehdotusten puutteessa Podemosta on hankala sijoittaa tarkasti perinteiselle vasemmisto-oikeisto-akselille. Puolue on kuitenkin selvästi lähempänä vasempaa äärilaitaa. Esimerkiksi Euroopan parlamentissa sen edustajat kuuluvat GUE/NGL-ryhmään, jossa Suomesta istuu vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Espanjalaiset politiikan tutkijat uskoivat, että Podemoksen suosio hiipuisi hiljalleen europarlamenttivaalien jälkeen. Luultiin, että sitä tukisivat vain aktivistit ja pienpuolueiden äänestäjät, jotka haluavat osoittaa pettymyksensä valtapuolueisiin.

Suurimmissa puolueissa Podemosta pidettiin joka suuntaan sohivana ja vaarattomana sekajoukkona. Viime kuukausien uudet korruptiopaljastukset ja mielipidetiedustelut ovat kuitenkin muutteet suhtautumista. Nyt puolue on varteenotettava kilpailija, jonka suosio kasvaa kohisten.

”Menetetyn sukupolven” suosikki

Uusimpien CIS-tutkimuskeskuksen äänestyskäyttäytymiseen keskittyvien selvitysten mukaan Podemos vetää puoleensa äänestäjiä kaikista poliittisista puolueista – myös konservatiiveilta, mutta erityisesti sosialisteilta.

Selvästi suosituin Podemos on nuorten ja aktiivisesti internetiä käyttävien keskuudessa. Talouskurimuksessa painivassa Espanjassa ”menetetyksi sukupolveksi” nimetystä alle 35-vuotiaiden joukosta ainakin joka kolmas aikoo antaa äänensä uudelle puolueelle.

Podemos on myös korkeakoulutettujen kaupunkilaisten puolue. Sen sijaan kahden suuren valtapuolueen konservatiivien ja sosialistien suurimmat äänestäjäryhmät ovat yli 65-vuotiaat, kouluttamattomat ja ne, jotka asuvat suurten keskusten ulkopuolella.

Karismaattinen johtaja

Pablo Iglesias.
Pablo Iglesias.Chema Moya / EPA

Vaikka Podemos on nykyisin rekisteröity ryhmittymä, se on edelleen ennemmin epäpyhä yhteisö erilaisia yhden asian liikkeitä ja eri lähtökohdista valtapolitiikkaa kritisoivia tahoja kuin perinteinen puolue. Kirjavaa joukkoa omaan pussiin pelaavia kriitikoita ei olisi ollut mahdollista yhdistää saman nimen alle ilman karismaattista johtohahmoa.

Podemos henkilöityy puolueen vastavalittuun puheenjohtajaan Pablo Iglesiakseen. 36-vuotias Complutensen yliopiston valtio-opin lehtori on yksi puolueen perustajista ja sen kiistaton johtaja.

Pablo Iglesiasta pidetään hyvänä tv-esiintyjänä ja loistavana väittelijänä. Iglesias on todennut oppineensa esiintymistaitonsa toimiessaan opettajana ja argumentoimaan keskustellessaan internetpalstoilla, erityisesti vaihtoehtoisen vasemmiston nettilehden Públicon sivuilla. Hän on myös isännöinyt päivänpolitiikkaan keskittyvää keskusteluohjelmaa.

”Jos Podemos voittaa vaalit, Espanja on mennyttä”

Monia espanjalaisia puolue kuitenkin arveluttaa. Podemos on antanut ymmärtää, että se aikoo muuttaa koko Espanjan poliittisen järjestelmän, kitkeä korruption, pienentää tuloeroja, tehdä koulutuksesta maksutonta ja panna täytäntöön jonkinlaisen perustulojärjestelmän. Millä rahalla, arvostelijat kummastelevat.

– He lupaavat paljon asioita, jotka kuulostavat todella hyvältä varmasti kaikkien korviin, mutta kukaan ei ole vielä kertonut, miten ne toteutetaan käytännössä, Espanjan pääkaupungin Madridin puistossa aikaa viettävät vanhat herrat huomauttavat.

Yli 80-vuotiaat eläkeläiset ovat nähneet Francon diktatuurin ja eläneet ajan, jolloin Espanjasta muokattiin demokraattinen valtio. He eivät ole vakuuttuneita nuorempien Podemos-innostuksesta.

– Espanjan hallintojärjestelmä poliitikkoineen ei nykymuodossaan toimi, mutta sitä ei Podemoksen keinoin korjata. Jos he voittavat parlamenttivaalit ja toteuttavat sen mitä sanovat, niin Espanja on mennyttä. Lupaukset vaativat veronkorotuksia, jolloin on uhkana, että suuret kansainväliset yritykset lähtevät maasta. Silloin joudumme vielä syvempään syöksykierteeseen ja päädymme pahimmassa tapauksessa uuteen sisällissotaan, herrat varoittavat.

Espanjassa pidetään parlamenttivaalit ensi syksynä. Myös Podemoksen synnyinsijoilla Complutensen yliopistolla halutaan vielä katsoa ja odottaa, mitä ennen sitä tapahtuu.

– Tahtoisin antaa ääneni pienpuolueille, en kahdelle isoille. Enkä ehkä anna sitä Podemokselle. He ovat sanoneet ja luvanneet paljon, mutta tekoja on toistaiseksi vain vähän, henkilöstöjohtamista opiskeleva Sergio sanoo.

Yle Uutiset / Samuli Harala, Madrid

_Korjattu klo 15.40. Pablo Iglesias ei ole professori vaan yliopiston lehtori. _