1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Hirvieläimen maksa kerää luonnon ympäristömyrkyt – runsasta käyttöä syytä välttää

Hirven ja poron maksan laajamittaista käyttöä ravintona tulisi välttää, kertoo perjantaina tarkastettava väitöstutkimus. Etenkin poron vasojen maksoista on löytynyt haitallisia aineita. Tutkimuksen mukaan poro ja hirvi kertovat ympäristön saastuneisuudesta.

Poronlihasta saattaa tulla pula talvella. Kuva: Jarmo Honkanen/Yle

Poron- ja hirvenliha on vähärasvaista ja ravinteikasta ruokaa. Sen sijaan poron maksaa voi olla syytä välttää korkeiden dioksiinipitoisuuksien takia. Oulun yliopiston tuoreesta väitöstutkimuksesta käy ilmi, että etenkin poron vasojen maksat olivat dioksiinien saastuttamia.

– Poron maksan ominaisuus näyttää olevan kerätä kaikkein toksisimpia dioksiiniyhdisteitä. Ja nämä pitoisuudet ovat sen verran korkeita, että ainakin sellainen laajamittainen poron maksan käyttö voi mahdollisesti aiheuttaa haitallisia terveysvaikutuksia, joita näillä yhdisteillä on, kertoo filosofian maisteri Anniina Holma-Suutari Oulun yliopiston luonnontieteellisestä tiedekunnasta.

Ei poron ja hirven lihan syöjien tarvitse olla näiden yhdisteiden takia huolissaan. Pitoisuudet ovat kuitenkin suhteellisen matalia.

Anniina Holma-Suutari

Hirven lihassa ja maksassa on huomattavasti pienempiä pitoisuuksia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä kuin porossa. Hirven lihaksen on kuitenkin tutkittu keräävän jonkin verran enemmän PBDE palonestoaineita kuin muiden tutkittujen näytteiden, mutta tämä tieto vaatii vielä lisää selvityksiä.

– Ei poron ja hirven lihan syöjien tarvitse olla näiden yhdisteiden takia huolissaan. Pitoisuudet ovat kuitenkin suhteellisen matalia. Maksasta kuitenkin voi olla syytä olla huolissaan. Hirvieläinten maksaahan ei markkinoida Suomessa, sillä yli yksivuotiaan hirven maksan käyttö on vähäistä, se hylätään lihan tarkastuksessa, Holma-Suutari kertoo.

Luonnon myrkkymittarit

Tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan poron ja hirven lihasta näkee kuinka saastunutta niiden käyttämä ympäristö on. Väitöskirjatyössä tutkittiin haitallisten ympäristökemikaalien, kerääntymistä porossa ja hirvessä. Tutkimus toteutettiin lähinnä poronhoitoalueilla.

Maailmalla laajasti levinneitä ympäristömyrkkyjä löytyi lähestulkoon kaikista näytteistä.

– Löydökset osoittivat, että varsinkin poron vasan lihan lihan dioksiinipitoisuudet ovat laskeneet 2000-luvun aikana, joten siinä mielessä tilanne on hyvä, mutta paikallisia ja yksilöllisiä vaihteluita on. Esimerkiksi palonestoaine PBDE:n pitoisuudet ovat olleet osin noususuuntaisia, Anniina Holma-Suutari sanoo.