1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Valeimaami vetää yleisöä television ääreen – Turkki nousi tv-sarjoja vievien maiden kärkijoukkoon

Turkista on viety TV-sarjoja jo sataan maahan ja vientituotot nousevat tänä vuonna yli 150 miljoonaan euroon. Sarjat käsittelevät yhä useammin myös vaikeita aiheita, kuten myös hiljattain Turkin uskonnolliset piirit hermostuttanut sarja Kertenkele, eli Sisilisko.

Valeimaami vierailee TV-sarjassa myös paikoissa, joissa oikeita imaameja ei taatusti tavata - kuvassa hän on käymässä kasinolla. Kuva: Yle

Tuoreen tv-sarjan "Sisiliskon" päähenkilö on aika veijari: pikkurikollinen playboy, joka onnistuu livahtamaan poliisin käsistä. Paetakseen hän joutuu sattumalta pukeutumaan imaamiksi. Mies päätyy pienen kylän moskeijaan valeimaamiksi, joka ei osaa pitää silmiään irti kauniista naisista.

TV-sarja sai valtavan suosion heti ensijaksostaan lähtien, mutta pöyristyksen määrä oli vähintään yhtä suuri.

Kansallisen Radio-ja televisioneuvoston valituslinjat tukkeutuivat tuohtuneista soittajista ja sarjaa vaadittiin lopetettavaksi.

– Sarjan imaamihahmo loukkaa uskontoamme, yhteisöämme ja imaamejamme. Se ottaa kevyesti uskonnon säännöt ja arvot ja vähättelee imaamejamme esittämällä heidät siveettöminä, kirjoitti uskonnollisten työntekijöiden liitto lausunnossaan.

Turkin tv-sarjoja tutkivan sosiologian professori Nilüfer Narlın mielestä sarja on hyvin tyypillinen paikallinen saippuaooppera. Uutta on, että draaman, vauhdikkaiden käänteiden ja kauniiden naisten keskelle on asetettu imaamihahmo.

– Uskonnon merkitys ja näkyvyys ovat lisääntyneet Turkissa viime vuosikymmenen aikana, joten ehkä onkin aika jo ottaa uskonnollisia elementtejä mukaan myös populaarikulttuuriin, pohtii professori Narlı Bahceşehirin yliopistolta.

Sarjoissa käsiteltävät aiheet ovat alan kehittyessä monipuolistuneet ja alkaneet kosketella myös vaikeita alueita. 

– Toki on paljon rakkaustarinoita mutta yhä enemmän sarjoja, jotka haluavat lisätä tietoutta aiheista, kuten lapsimorsiamet, kunniamurhat, historian traumat tai kurjat vankilaolot, sosiologian professori Narlı sanoo.

Vienti on kasvanut räjähdysmäisesti

Sarjojen aihekirjo on laajentunut varmasti osin myös siksi, että turkkilaisista sarjoista on tullut tuottoisa vientituote. Viime vuonna TV-sarjat toivat maahan jo noin 120 miljoonan euron tuotot.

Turkin vientiliiton hiljattain julkistamien tietojen mukaan viennin arvo olisi nousemassa tänä vuonna jo reilusti yli 150 miljoonan euron ja sarjoja olisi viety jo yhteensä sataan maahan, kun tämän vuoden uudet vientimaat otetaan huomioon.  

– Turkki kilpailee sarjojen ulkomaanviennissä johtajien luokassa. Puhumme maasta, joka vie ulkomaille Yhdysvaltojen jälkeen eniten TV-sarjoja, sanoi hiljattain Turkin vientiliiton puheenjohtaja Mehmet Büyükekşi.

Nousu huipulle on ollut räjähdysmäinen. Kun vielä 2000-luvun alkupuolella turkkilaisesta sarjasta maksettiin alhaisimmillaan vain 30 euroa jaksolta, ovat huippusarjojen hinnat nousseet nykyisin jopa 160 000 euroon jaksolta.

Viime vuosien suosituin ja kallein sarja on ollut ’Upea vuosisata’, joka kertoo sulttaani Suleiman Suuren elämästä ja on kuvattu Istanbulissa sijaitsevassa Topkapın palatsissa. Myös sulttaanin seikkailut aiheuttivat aikanaan ennätysmäisen valitusvyöryn, kun katsojat närkästyivät hänen näyttämisestään naisten kanssa haaremissa ja juomassa viiniä.

Eniten sarjoja Turkista viedään Lähi-idän, Balkanin ja Kaukasian maihin. Myös Euroopassa on viimevuosina nähty turkkilaista saippuaoopperaa, Ruotsissakin on esitetty ainakin kaksi turkkilaista jännityssarjaa.

Sata uutta sarjaa vuodessa

Kotimaassaan sarjat ovat huippusuosittuja. Lähes kaikki Turkin yleisessä televisiotarjonnassa alkavat uudet sarjat ovat paikallisia ja niitä katsotaan paljon.

Uusia sarjoja syntyy kuin liukuhihnalta, noin sadan kappaleen vuosivauhtia. Suosituimmat sarjat ovat esittävälle kanavalleen lippulaivoja, joita mainostetaan laajasti. Sekä sarjat että jaksot ovat pitkiä, jakson kesto on usein jopa 1,5 tuntia ja osia on useita kymmeniä.

Mitä taas tulee joidenkin katsojien uskonnollisia tunteita loukanneeseen Sisilisko -TV-sarjaan, jatkuu sen esittäminen toistaiseksi valituksista huolimatta ja katsojaluvut ovat yhä olleet korkeat.

Ehkä Sisiliskoakin odottaa esittäminen useampien maiden katsojille. Kuvaustiimi saa tosin luvan luoda uusia kuvauspaikkoja itse, sillä Turkin uskontoviranomainen kielsi sarjan kuvaamisen moskeijassa.