1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Heimo Ketola (47) treenaa elämänsä ensimmäiselle puolitriathlonille

Yle Etelä-Savo alkaa seurata aktiivisen kuntoilijan valmistautumista tulevan kesän triathlonkoitokseen. Ensikertalaisella on vajaa kahdeksan kuukautta aikaa kisaan.

Heimo Ketola valmistautuu tulevan kesän triathlonille
Yle Etelä-Savo seuraa Heimo Ketolan valmistautumista puolitriathlonille. Ketola on ilmoittautunut kesän 2015 Joroisten kisaan. Ensimmäisessä osassa tutustumme tähän aktiiviseen kuntoliikkujaan, jolla ei kuitenkaan ole vielä aiempaa triathlonkokemusta. Haastattelijana Ari Huomolin.
Heimo Ketola valmistautuu tulevan kesän triathlonille
Yle Etelä-Savo seuraa Heimo Ketolan valmistautumista puolitriathlonille. Ketola on ilmoittautunut kesän 2015 Joroisten kisaan. Ensimmäisessä osassa tutustumme tähän aktiiviseen kuntoliikkujaan, jolla ei kuitenkaan ole vielä aiempaa triathlonkokemusta. Haastattelijana Ari Huomolin.

47-vuotias Mikkelin Ristiinasta kotoisin oleva Heimo Ketola on päättänyt koetella fyysistä ja henkistä kestävyyttään 2015 Joroisten triathlonin puolimatkalla. Ketola yrittää sovittaa yhteen perhe-elämän, yrityksen pyörittämisen sekä monipuolisen treenaamisen. Kalenteriin merkattu kisapäivämäärä pitää miehen motivoituna.

–Työmatkapyöräily on ollut luontevaa tähänkin asti. Sitä on tullut tehtyä ilman mitään isompaa tavoitetta. Kun asun tuolla haja-asutusalueella, jossa on pimeätä, siellä on aamulla pimeätä, siellä on illalla pimeätä, talvella märkää, pakkasta, lunta, niin kyllä minua pitää motivoida joku tämmöinen tavoite, että lähden oikeasti vielä juoksemaan illalla hankeen, sanoo Ketola.

Tavalliselle kuntoliikkujalle ja vielä ensikertalaiselle täyspitkä triathlon voi olla liian kova tavoite. Puolikkaassakin riittää monella tekemistä, sillä kilometrejä kertyy vedessä, pyörän ohjaimissa sekä jalkaisin.

–Se alkaa uinnilla avovedessä, 1,9 kilometriä. Sen jälkeen riuhtaistaan märkäpuku pois, hypätään pyörän selkään ja ajetaan 90.  Sen jälkeen heitetään lenkkarit jalkaan ja juostaan puolimarathon, 21 kilsaa, Ketola kertaa tulevaa matkaa.

Uintitekniikka alkaa löytyä

Vaikka Ketola saa kiinnittää urheiluasusteisiinsa kisanumeron kahdeksan kuukauden kuluttua, niin se ei yllytä häntä raivokkaaseen kisaamiseen.

–En kilpaile ketään muuta vastaan. Ihan vain koetan näyttää itselleni, että pystyn tekemään siellä hyvän suorituksen, tiedän oman vauhtini kutakuinkin ja haluan näyttää itselleni, että pystyn loppua kohti vielä vähän kiristämään, toteaa Ketola.

Ketola on liikkunut koko ikänsä, joten täysin rapakuntoisena hän ei treenausta ole aloittanut. Pyöräily Ketolalle lajeista tutuin ja uinti taasen eniten harjoittelua vaativa.

–Oon pystynyt oppimaan uimista ihan oikeasti. Tähän asti se on ollut sellaista weismulleriä. Pää pinnalla ja niska jäykkänä ja vesi on roiskunut komeasti. Nyt olen onneksi saanut siihen ihan ammattilaisen apua ja alan päästä siihen vaiheeseen, että pystyn uimaan matkaa jo ihan oikeasti, sanoo Ketola.

Seuraavana häämöttää Tour de France -reitti

Tulevan kesän sykettä nostattavaa koitosta Ketola pitää välietappina. Eräs kaukaisempi haave siintää hänellä mielessä.

–Minulla on myös yksi pitkänmatkan haave, että ajaisin joku päivä vielä Tour de France -reitin läpi. Ihan omaa vauhtia, mutta kokisin sen koko muutaman tuhannen kilometrin reissun, Ketola pohtii.

Yle Etelä-Savo seuraa kuukausittain Ketolan valmistautumista.