Bongo Rock – Reino Nordinin "kevyt nahanluominen"

Perjantaina suomalaiseen musiikkimaailmaan maalataan uusi monisävyinen maisema, Reino Nordinin tapaan. Albumi on miehen kolmas.

Kotimaa
Reino Nordin
Reino NordinMonsp

Perjantaina julkaistava Bongo Rock on Reino Nordinin kolmas pitkäsoitto. Se eroaa aiemmista julkaisuista monellakin eri tavalla. Artisti itse kuvaa levyä ”rehelliseksi Nordin albumiksi, joka vie eilisestä huomiseen”.

Eli...?

– Bändi ei ole mukana, vaan soitan kaikki instrumentit itse. Ja tuotan levyn. Ja miksaan. Ja sitten mukana on Siirin ("Reinon sisko" Nordin) lisäksi räppärivieraita, Nordin luettelee.

Se, kuinka lahjakas täytyy olla soittaakseen, säveltääkseen, laulaakseen ja tuottaakseen kaiken itse, jääköön itse kunkin mietittäväksi.

Tai ei Nordin kaikkea ole yksin tehnyt. Levyllä on toinenkin tuottaja, Henrik Suhonen aka DJ Herkules. Ja räppärivieraita on tosiaan koko joukko: Paperi T, Stepa, Jodarok, JV ja Kube. Heistä Nordinin kanssa joillain keikoilla nähdään ainakin Paperi T ja Stepa.

Kun iskee itse kaikki höpinät tötteröön, niin ei tarvitse vääntää kenenkään kanssa mistään.

Reino Nordin

Vaikka musiikkipuolen Reinon keikoilla etupäässä hoitaa kone, niin bändi on mukana ainakin levyn julkaisukeikalla ja joillain festareilla.

– Mutta The Rhinos -bändi voi hyvin ja kyllä mekin tehdään keikkaa. Mulla ei vaan ollut rahaa maksaa bändiä studioon, niin kuin ei monella muullakaan artistilla tänä päivänä. Enkä viitsinyt ruinata soittajia ilmaiseksi hyväntekeväisyyshengessä studioon tahkoamaan, koska kaikilla on muitakin duuneja.

Säästöjen lisäksi positiivista on se, että tekemällä levyn yksin voi unohtaa demokratian.

– Saa pitää sellaisen julman diktaattorin vision, jota seurailla. Kun iskee itse kaikki höpinät tötteröön, niin ei tarvitse vääntää kenenkään kanssa mistään.

Uutta, vanhaa ja lainattua

Itse tuottamalla saa varmasti mitä haluaa. Diktaattorius ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita sitä, että voisi mennä siitä, mistä aita on matalin. Bongo Rock ei nimittäin syntynyt yhdessä yössä. Alkutahdit sille taidettiin kuulla helsinkiläisen Siltanen-ravintolan Bongo Rock –klubilta, jota Nordin on pyörittänyt DJ Herkuleksen kanssa jo 4,5 vuotta.

Osa albumin biiseistä, kuten Ei lomaa on julkaistu viime vuoden puolella. Jotkin lyriikat ovat jopa kahdeksan vuoden takaa, ajalta ennen Reinon ensimmäistä albumia.

– Toisaalta joku biiseistä syntyi vain kuukausi ennen levyn painoon menoa. Albumissa mielenkiintoista on itse asiassa se, että se mikä kuulostaa vanhalta, onkin uutta tuotantoa ja päinvastoin.

Siis uutta, vanhaa ja lainattua. Kuten Juha "Watt" Vainion ikivihreä suomalainen ralli Albatrossi, josta Reino tarjoilee uudistetun version.

– Se on jännä biisi, joka kantaa yli sukupolvien. Emme meinanneet uskaltaa ensin koskea siihen, mutta Karhu-lenkkari hengessä lopulta hairahduimme tekemään sen konemaisilla reggaetaustoilla.

Karhu-lenkkari? Vuonna 1980 julkaistu Albatrossi-single toimi samana vuonna legendaarisen suomalaisen Karhu-lenkkarimerkin mainosbiisinä.

– Mun kaveri Jukka Lehtinen on nyky-Karhun Suomen maajohtaja. Löimme päitä yhteen ja päätimme tehdä historiaa uusiksi. Idea tän biisin tekemiseen syntyi siis tavallaan lenkkarin kautta.