1. yle.fi
  2. Uutiset

Viestikyyhkyt olivat sota-ajan unohdettuja sankareita

Sota-aikana Suomessa oli liki tuhat viestikyyhkyä armeijan palveluksessa. Heli-Maija Heikkinen kertoo romaanissaan noista sankarilinnuista, jotka pelastivat monta ihmishenkeä.

kirjallisuus
Heli-Maija Heikkinen
Heli-Maija Heikkinen oli Nadja Nowakin ja Seppo Puttosen vieraana Aamun kirjassa.

Kirjan päähenkilö on kyyhkyskouluttaja Frans. Hän saa huomata, ettei kyyhkysiä armeijassa arvosteta. Heikkisen mukaan noita lintuja on kuitenkin muualla pidetty hyvin tärkeinä. Esimerkiksi Iso-Britanniassa palkittiin vuolaasti kaikki sodassa ihmishenkiä pelastaneet eläimet. Myös lukuisat kyyhkyset saivat mitalit kaulaansa.

Suomessa ei ole arkistoihin jäänyt tarinoita viestikyyhkysistä, sanoo Heikkinen. Hän on historian lehtori ja tehnyt perusteellisen pohjatyön Suomen sota-arkistossa, mutta ei ole löytänyt kuin noiden lintujen hoito-ohjeita.

Muualta maailmasta on kuitenkin jäänyt sankarikertomuksia urhoollisista linnuista, jotka ovat pelastaneet esimerkiksi kaukopartioita.. Yhdysvaltain armeijalla on edelleen viestikyyhkyjä. Suomessa sota-ajan viestikyyhkyt määrättiin tapettaviksi ja sotasairaaloihin ruuaksi.

Romaani Viestikyyhkyupseeri tapahtuu Suomessa kesäkuussa 1944 ja 1990-luvun Tanskassa. Päähenkilöt ovat kyyhkyskasvattaja Frans ja hänen vaimonsa Anja. Frans pelastaa osan tapettaviksi määrätyistä kyyhkyistä ja salakuljettaa ne Tanskaan. Kirja on paitsi kertomus erään pariskunnan vanhenemisesta, myös erittäin mielenkiintoinen kertomus sodan unohdetuista sankareista, viestikyyhkyistä.

Lue seuraavaksi