1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Radio 1

Jussi Valtosen "He eivät tiedä mitä tekevät" voitti Finlandia-palkinnon

Vuoden 2014 kirjallisuuden Finlandia-palkinnon sai Jussi Valtosen moniaalle kurkottava, hyytäväksikin kuvattu, aikalaisromaani "He eivät tiedä mitä tekevät". Kuuden ehdokkaan joukosta voittajan valitsi maamme vaikutusvaltaisimpiin naisiin kuuluva professori Anne Brunila. Hän sanoo voittajaromaania tajunnan räjäyttäväksi teokseksi.

Yle Radio 1
Jussi Valtonen
Jussi ValtonenVesa Moilanen / Lehtikuva

Finlandia-yksinvaltiaan nuijan tänä vuonna saanut ekonomisti-professori Anne Brunila tiesi odottaa vaikeaa tehtävää. Kulunut kirjavuosi on, intohimoiseksi lukijaksi tunnustautuneen Brunilankin mukaan, ollut poikkeuksellisen laadukas. Kuutta Finlandia-finalistiromaania Brunila kuvaa erittäin korkeatasoisiksi. Ylitse muiden kohosi kuitenkin Jussi Valtosen lähes 600-sivuinen järkäle He eivät tiedä mitä tekevät.

- Valtosen romaani on tajunnan räjäyttävä teos. Mitään vastaavaa kotimaista nykyajan kuvausta en ole aikaisemmin lukenut, Brunila hehkutti puheessaan Finlandia-palkinnonjakotilaisuudessa Helsingissä.

He eivät mitä tekevät -kirjan kansi.
Tammi

Tiedemaailmaa, ekoterrorismia, nurkkakuntaisuutta, ihmissuhteita ...

_He eivät tiedä mitä tekevät _-romaanin näyttämönä ovat Yhdysvallat ja Suomi. Keskushenkilö on amerikkalainen huippututkija. Hän testaa eläimillä lääkkeitä ja piipahtaa naimissa suomalaisnaisen kanssa. Heidän pojastaan kasvaa eläinten oikeuksia puolustava kansainvälinen aktivisti.

Valtosen teos avaa näkymiä tiedemaailmaan epäeettisiin ilmiöihin, ekoterrorismiin, ihmismielen muokkaamiseen ja lähitulevaisuuteen, jossa ihmisiä hallitaan digitaaliteknologialla. Lisäksi kyytiä saavat, Anne Brunilan sanoin, niin suomalainen yliopistomaailma ja yhteiskunnan nurkkakuntaisuus kuin amerikkalainen elämänmenokin.

- Kirja on hämmästyttävä yhdistelmä tarkkanäköistä ihmissuhdekuvausta, syvällistä moraalista ja eettistä pohdintaa, science fictionia ja jännitystä, Brunila summaa voittajaromaanin ansioita.

Mitään vastaavaa kotimaista nykyajan kuvausta en ole aikaisemmin lukenut.

professori Anne Brunila

Jussi Valtonen, yksityisyyttään varjeleva psykologi-kirjailija

Jussi Valtonen on nelikymppinen, perheellinen, kahden lapsen isä. Hän asuu Helsingissä. He eivät tiedä mitä tekevät on Valtosen kolmas romaani. Kirjailija-psykologi on julkaissut myös novellikokoelman sekä tietoteoksen masennuksesta yhdessä psykiatri Ben Furmanin kanssa. Kirjoillaan Valtonen on voittanut muun muassa J.H.Erkon palkinnon vuonna 2002 sekä Yleisradion kuunnelmakäsikirjoituskilpailun vuonna 2008.

Vaikka Valtosen teokset ovatkin olleet arvostelumenestyksiä, kirjailija on jäänyt suurelle yleisölle melko tuntemattomaksi. Tosin yksityisyyttään varjeleva kirjailija ei ole julkisuuteen aktiivisesti punkenutkaan. Finlandiavoiton räväyttämässä julkisuuden valokiilassa ujon oloinen mies onkin nyt hämmentynyt:

- On vaikea uskoa tätä todeksi, tuntuu oudolta ja järkyttävältä, kaikki kuulostaa edelleenkin fiktiolta, Valtonen sanoo.

Valtonen on opiskellut neuropsykologiaa Yhdysvalloissa ja hän viimeistelee parhaillaan väitöskirjaansa. Ensi viikolla kirjoittamiseen varattu virkavapaus päättyy ja Valtonen aloittaa jälleen työt psykologina.

Kirja on hämmästyttävä yhdistelmä tarkkanäköistä ihmissuhdekuvausta, syvällistä moraalista ja eettistä pohdintaa.

professori Anne Brunila

Finlandia-diktaattori yhteiskunnan huipulta

Finlandiavoittajan valinnut professori Anne Brunila toimii nykyään Svenska Handelshögskolanissa professorina. Aiemmin Brunila on työskennellyt yhteiskunnan huipulla monissa tehtävissä, muun muassa Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajana sekä Fortumissa johtajana. Talouselämä-lehti nimesi Brunilan Suomen vaikutusvaltaisimmaksi päättäjänaiseksi hiljattaisessa selvityksessään.

Vuoden 2014 kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaat olivat voittajateoksen lisäksi Heidi Jaatisen_ Kaksi viatonta päivää, Olli Jalosen Miehiä ja ihmisiä, Tommi Kinnusen Neljäntienristeys,_ Anni Kytömäen Kultarinta sekä _Sirpa Kähkösen Graniittimies._

Finlandia-palkinnon suuruus on 30 000 euroa. Palkinnon jakaa vuosittain Suomen kirjasäätiö tunnustuksena ansiokkaan romaanin kirjoittajalle.