1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjolan Voima pohtii hiilivoimaloiden sulkemista: "Sähkön suurhäiriö uhkaa"

Pohjolan Voiman mukaan kannattavuusongelmat saattavat johtaa Porin ja Kristiinankaupungin hiilivoimaloiden sulkemiseen. Yhtiön mukaan laitoksia tarvittaisiin huipputehon tuottamiseen jatkossakin ja pelkää sulkemisten johtavan tehopulaan ja sähköjärjestelmän suurhäiriöön Suomessa.

Kotimaan uutiset
Tahkoluodon kivihiilivoimalaitos.
Tahkoluodon kivihiilivoimalaitos.Mari Itkonen / Yle

Pohjolan Voima pohtii Porin ja Kristiinankaupungin hiilivoimaloiden sulkemista. Syynä on niiden kannattamattomuus.

Yhtiön mukaan kehitys voi johtaa tehopulaan ja sähköjärjestelmän suurhäiriöön Suomessa, kun huipputehon tuottamiseen tarkoitettuja voimalaitoksia suljetaan.

Tänään Pohjolan Voima kaatoi kannattamattoman Mussalon voimalaitoksen piipun Kotkassa. Lisäksi yhtiö sulkee vuoden 2015 lopussa Kristiinankaupungissa ja Vaasassa sijaitsevat öljyvoimalaitokset.

– Suomen energiaturvallisuus tarvitsee erillissähköntuotantoon tarkoitettuja laitoksia, kuten hiilivoimaa aina 2020-luvulle asti. Nykyisessä säätö- ja huippuvoimakäytössä laitokset eivät kuitenkaan ole kannattavia, Lauri Virkkunen toteaa.

Mussalon ja kahden muun suljettavan Pohjolan Voiman laitoksen teho on yhteensä lähes 700 MW. Tahkoluodon ja Kristiinankaupungin laitosten yhteenlaskettu teho on puolestaan noin 500 MW.

Toimitusjohtaja Virkkusen mukaan vuosina 2010 - 2016 Suomesta poistuu yhteensä jopa 1600 megawattia sähköntuotantoa, joka vastaa yhden ydinvoimalaitoksen tuotantoa.

– Tämä johtaa sähkön tuontiriippuvuuden lisäämiseen. Kun Suomessa ja naapurimaissa on yhtä aikaa kova pakkanen ja suuria voimalaitoksia poissa käytöstä, sähköjärjestelmän suurhäiriön riski on suuri, Virkkunen sanoo.

Lue seuraavaksi