1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vedenottamot

Yli 100-vuotias vedenottamo palaa käyttöön

Lahti Aquan saneeraustyöt Launeen vedenottamolla valmistuvat kesällä 2015. Uusilla puhdistuslaitteilla vesi saadaan niin hyvälaatuiseksi, että esteitä pitkään suljettuna olleen pumppaamon käytölle ei ole.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Launeen lähteet heräävät vähitellen henkiin. Vettä lahtelaiset alkavat saada liki 15 vuotta liiallisten torjunta-ainepitoisuuksien vuoksi suljettuna olleelta Launeen vedenottamolta ensi kesänä, kun Lahti Aquan saneerausurakka valmistuu.

Vanhalle vedenottamolle tehtiin toissa vuonna uusi pohjavesikaivo ja viime vuonna toinen pohjavesikaivo Kullankukkulan alueelle. Viime kesänä pumppaamorakennuksessa käynnistyi nykyaikaisten puhdistusjärjestelmien rakentaminen. 

Koepumppausten perusteella Launeen pohjavesi on nyt hyvälaatuista, vaikka kaikkia torjunta-aineita raakavedestä ei ole saatu pois. Vedessä on edelleen muun muassa liikaa atrasiinia.

Niiden vakuutetaan sitoutuvan aktiivihiileen, jota pumppaamolla aletaan vedenpuhdistuksessa käyttää. Myös kemikalointilaitteet uusitaan ja käyttöön otetaan veden UV-desinfiointi.

Launeen pohjavesien varalle Lahti Aqualla on selvät suunnitelmat. Vedenottolupaan Etelä-Suomen aluehallintovirastolta on haettu lisäystä.

Vettä pumppaamolta on mahdollista saada noin 9 000 kuutiometriä päivässä, mika vastaa kolmasosaa lahtelaisten päivittäisestä vedentarpeesta.

Toimitusjohtaja Martti Lipponen pitää Launetta merkittävänä vedenhankintapaikkana ennen kaikkea kriisiaikojen varalta.  

Yli sata vuotta sitten 1910 käyttöön otettu Launeen vedenottamo suljettiin syksyllä 2001. Sen jälkeen vettä on pumpattu läheiseen Paskurinojaan torjunta-ainepistoisuuksien alentamiseksi.