1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Murskavoitto äänestyksessä – Putin-juusto on vuoden 2014 sana

Ylen lukijat valitsivat Putin-juuston ylivoimaisesti vuotta 2014 parhaiten kuvaavaksi sanaksi. Talouspakotteista seurannut ilmiö kahmi äänestyksessä lähes puolet annetuista äänistä.

Ylen lukijat valitsivat Putin-juuston vuoden sanaksi. Kuva: Juha Rissanen / Yle Uutiset

Ylen lukijat ovat äänestäneet Putin-juuston vuoden 2014 sanaksi. Putin-juusto oli yleisön suosikki 47 prosentin ääniosuudella.

Venäjä vastasi länsimaiden talouspakotteisiin omilla vastapakotteillaan, jotka estivät suomalaisten meijerituotteiden viennin maahan viime elokuussa. Valion alun perin Venäjän markkinoille tarkoitetusta maitotuotteesta tuli hitti oivaltavan nimensä ja huokean hintansa ansiosta.

Suomen kielen tutkija Lari Kotilainen ei ole yllättynyt äänestyksen tuloksesta.

– Yleisön valitsema sana herättää positiivisia ajatuksia. Tämä oli minunkin mielestä yksi vuoden keskeisistä ilmiöistä. Putin-juusto on koko kansan sana. Siinä on tietynlaista vitsikkyyttä, vaikka sen taustalla on vakava tilanne. Putin-juustossa ilmenee suomalaisten ironinen katsantokanta, ja useimmiten tällaisissa uudissanoissa on taustalla jonkinlainen vitsikkyys.

Putin-juusto on koko kansan sana, se on aikansa kuva.

Lari Kotilainen

Vuoden sana on Putin-juusto! Kuvastaa hyvin koko loppuvuoden ykköspuheenaihetta.

Milja U Twitterissä

Vuoden sana on aikansa kuva

Kysyimme Ylen lukijoilta ehdotuksia ilmiöistä, jotka sanana kuvaisivat kulunutta vuotta hyvin. Ukrainan kriisi leimasi vahvasti yleisön lähettämiä ehdotuksia. Sadoista saamistamme lukijaehdotuksista useat liittyivät jollain tavalla kriisiin: pakote, putinismi, separatisti, muutamia mainitaksemme.

Ukrainan kriisille ei vielä toistaiseksi näy loppua, eikä Lari Kotilainen ei usko, että Putin-juusto jäisi sanana elämään.

– Putin-juustosta tuskin puhutaan enää ensi vuonna, joten se on senkin vuoksi ilmiönä hyvä valinta tämän vuoden sanaksi. Se on menneen syksyn kansaa puhuttaneimpia tapauksia, mutta eihän sitä juustoa enää edes saa kaupasta. Se on aikansa kuva, Kotilainen sanoo.

Itse äänestin Putin-juustoa. Siinä tiivistyy hyvin koko vuosi.

-Miki Höijer Twitterissä

Tviitatusta anekdootista ilmiöksi

Putin-juusto -nimitys lähti leviämään sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin, kun S-ryhmän marketkaupan Antti Oksa kuuli tavaratalon asiakkaan puhuvan ”Putinin juustosta”.

– Kuulin myymälässä erään asiakkaan puhuvan Putinin juustosta, kun Valion pakotetuotteet tulivat myyntiin. Mielestäni se oli hauska anekdootti, jonka halusin tviitata eteenpäin. (siirryt toiseen palveluun) Se kyllä yllätti, miten nopeasti Putin-juusto lähti vyörymään somessa ja perinteisessä mediassa.

Vaikka Putin-juustosta tuli hetkessä koko kansalle tuttu tuote, niin S-ryhmä ei halunnut käyttää nimeä tuotteen mainonnassa.

Se kyllä yllätti, miten nopeasti Putin-juusto lähti vyörymään somessa.

Antti Oksa

– Vaikka tuo nimi on tavalliselle kuluttajalle tosi hauska juttu, niin pitää huomioida, että sen taustalla on vakava poliittinen kriisi. Kyllä yrityksen pitää miettiä, olisiko tahdikasta lähteä revittelemään vakavan asian kustannuksella, vaikka nimi onkin humoristinen, Oksa kertoo.

Putin-juusto yhdistää maailmanpolitiikan henkilöt ja asiat tiukemmin yhteen.

Juha Mäenpää Twitterissä

Entä miten kävi muille ehdokkaille?

Putin-juusto oli vuoden sana 2014 -äänestyksen selkeä ykkönen alusta lähtien. Toiselle sijalle tullut nyhtöpossu joutui tyytymään 17 prosentin äänisaaliiseen. Kolmanneksi äänestyksessä sijoittui ebola, jota äänesti hieman yli 10 prosenttia osallistuneista.

Syksyllä some-kansan tunteita kuumentanut viskigate jäi äänestyksessä hieman yllättäen sijalle viisi, runsaalla seitsemän prosentin ääniosuudella.

Äänestin vuoden sanaksi Putin-juustoa. Myös nyhtöpossu on hauska!

Eerikki Pitkänen Twitterissä

Näin yleisön äänet jakautuivat. Kuva: Juha Rissanen / Yle Uutiset

Kiitos kaikille jutun tekoon osallistuneille lukijoille.