1. yle.fi
  2. Uutiset

Homekorjauksista niiden ehkäisyyn: Lapin yliopisto peruskorjaa koko kampuksen

Lapin yliopistossa on päätetty tarttua kiinteistössä muhiviin ongelmiin ja korjata koko kampusalue lattiasta kattoon. Korjausvelka on yksi suurimmista syistä rakennusten kosteus- ja homeongelmiin, mutta vain harva kunta tai yhteisö pystyy pitämään kiinteistönsä riittävän hyvässä kunnossa.

Kotimaan uutiset
Lapin yliopisto perusparannus ja sisäilmaremontti.
Lapin yliopiston E-siiven työhuone käydään läpi purkamalla ja rakentamalla uutta.Marjukka Talvitie / Yle
Lapin yliopisto perusparannus ja sisäilmaremontti.
Lapin yliopiston E-siiven työhuone käydään läpi purkamalla ja rakentamalla uutta.Marjukka Talvitie / Yle

Vuosi vuodelta kertyvä korjausvelka kuljettaa mukanaan rakennusten kosteus- ja homeongelmia. Tämän tietävät rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaiset.

Kyllä tämä on varmaan loppupelissä halvempaa näin.

Lapin yliopiston kiinteistö- ja hankintapäällikkö Eija Ruokamo

Koko Suomen rakennuskannassa arvioidaan olevan 30-50 miljardin korjausvelka. Korjausvelalla tarkoitetaan rahamäärää, jolla kiinteistö saadaan kohtuulliseen kuntoon. Velkaa alkaa muodostua, kun kiinteistön arvo laskee alle 75 prosenttiin uudishankintahinnasta.

Kunnissa ja yhteisöissä ongelma on kyllä tiedossa. Kiinteistöjen korjausvelkamäärää seurataan ja arvioita korjausaikataulusta tehdään, mutta rahat vain puuttuvat. Ennakoivaan ylläpitorytmiin pääseminen on hankalaa, kun kiinteistömassa on suuressa korjaustarpeessa.

Huone huoneelta

Rovaniemellä Lapin yliopistossa ongelmaan on pystytty tarttumaan. Kolme vuotta sitten yliopisto oli kovan paikan edessä, kun uusin rakennus F-siipi jouduttiin tyhjentämään sisäilmaongelmien vuoksi. Edessä oli vuosien tutkimus ja remontti.

Samaan aikaan yliopiston vanhimmista, 80-luvun lopulla rakennetuista, osista löytyi ongelmakohtia ja korjattavaa. Yliopistorakennuksen omistavan Suomen yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa päädyttiin siihen, että pakollisten saneerausten lisäksi käydään koko yliopistokampus läpi huone huoneelta.

Lapin yliopiston kiinteistö - ja hankintapäällikkö Eija Ruokamo kertoo, että remonttia on nyt tehty 1,5 vuotta ja loppu häämöttää vuodessa 2018.

- A-siivestä E-siipeen, kaikki kerrokset käydään läpi ja siellä olevat sisäilmakorjaukset ja peruskorjaukset pannaan yhteen, Ruokamo kertoo.

Osa hallinnon työntekijöistä on siirretty kampusalueelta Pöykkölään, ja remontin jälkeen heidän työtilojaan on käytetty muiden työntekiijöiden väistötilana. Opetustiloja puolestaan remontoidaan loma-aikoina.

Virheitä rakenteissa, suunnittelussa ja materiaaleissa

Eija Ruokamon mukaan yliopiston tiloista on löytynyt ongelmakohtia, joiden syynä ovat erilaiset rakenteelliset viat, suunnitteluvirheet tai materiaalivirheet.

- Tai vain senaikainen rakentamistapa, Ruokamo sanoo.

Itse rakennus ei ole vielä peruskorjausiässä, mutta ongelmakohtien korjauksen yhteydessä päätettiin käydä läpi kaikki.

- On purettu vanhat rakenteet, tiivistetty, korjattu ja parannettu ilmanvaihtoa, Ruokamo listaa.

Ruokamo kiittelee Suomen yliopistokiinteistöjä siitä, että se päätti tarttua tilanteeseen ajoissa ennen suurempia ongelmia.

- Tavoitteena on, että kampus on hyvässä kunnossa ja me voimme olla täällä turvallisesti ja terveellisesti ja kaikilla olisi hyvät olosuhteet. Kyllä tämä on varmaan loppupelissä halvempaa näin, Ruokamo sanoo.

Miten kertoa ongelmista?

Lapin yliopisto on myös alkanut selvittää, miten työyhteisön sisäilmaongelmista pitäisi viestiä.

Yliopiston omassa tapauksessa taiteiden tiedekunta joutui vuonna 2011 pakenemaan lähes uusista tiloista pois vuosia kestävän remontin ajaksi.

Nyt yliopisto selvittää, miten asiasta on kerrottu ja miten viestintä pitäisi hoitaa vastaavissa tapauksissa. Tavoitteena on onnistua hyvin tiedottamisessa, kun yliopiston työntekijät ja opiskelijat ensi vuonna palaavat korjattuihin tiloihin.

Yliopiston selvitystyöhön on saatu rahoitusta Työsuojelurahastosta. Tätä kautta selvitystä voivat myöhemmin hyödyntää muut vastaavassa tilanteessa olevan työyhteisöt.

Lue seuraavaksi