"Uskomaton aarteisto" – leppävirtalaisia kansanlauluja Jorma Hynnisen savusaunan kuistilta

Maailmankuulu oopperalaulaja julkaisi levyn kotiseudustaan yhdessä pianisti Jouni Kurosen kanssa. Kansanlauluja on kulkeutunut Leppävirralle muun muassa tukkilaisten mukana.

musiikki
Pianisti Jouni Kuronen ja oopperalaulaja Jorma Hynninen poseeraavat flyygelin edessä.
Esa Kärki

Leppävirtalaisista kansanlauluista on julkaistu levy. Asialla ovat oopperalaulaja Jorma Hynninen ja pianisti Jouni Kuronen.

Vuosikymmeniä piilossa olleet kansanlaulut ovat tekijöiden mukaan uskomaton aarteisto, johon jokaisen leppävirtalaisen ja muidenkin kannattaisi tutustua. Hynninen kertoo, että levyhanke lähti liikkeelle monien vanhojen sattumien kautta.

– Ei meillä aluksi ollut Jouni Kurosen kanssa tarkoitusta, että tämä levy tulisi julkiseen jakeluun. Aluksi halusimme vain tallentaa vanhaa leppävirtalaista aktiivisuutta, mitä ennen muinoin pirteissä ja pihoissa tehtiin eli silloin laulettiin paljon kansanlaulusävelmiä.

Hynnisen mukaan oli hurja juttu, että Ahti Sonninen kumppaneineen oli kerännyt kansanlauluaihioita yli kolmesataa 1940-luvun jälkipuolella.

– Me löysimme ne Leppävirran kirjastosta, tosin Jouni Kuronen oli ne nähnyt jo aikaisemmin 1980-luvun alussa kuultuaan asiasta Ahti Sonniselta Lapinlahden musiikileirillä. Meille tuli sitten idea, että tallennetaan ne vaikkapa meille itsellemme.

– Sitten projekti kuitenkin paisui ja paisui ja päätimme, että nauhoitetaan lauluja ja tehdään siitä levy. Hyvä ystävämme Veijo Tidenberg lupautui avustamaan meitä levyn saattamisessa markkinoille.

Jorma Hynninen ja Jouni Kuronen pitävät leppävirtalaista kansanlaulukokoelmaa varsinaisena aarreaittana. Levylle on tässä vaiheessa taltioitu 14 kansanlaulua.

Pianosäestykselliset lauluversiot tallennettiin Kurosen kodissa. Lisäksi Jorma Hynninen lauloi savusaunansa kuistilta kaikki laulut ilman säestystä.

Äänitystyön suoritti leppävirtalainen musiikinharrastaja ja poliisi Hannu Puroila.

Levyn tuotto hyväntekeväisyyteen

Jorma Hynninen itse asuu nykyisin Leppävirran Kohmansalossa.

– Lopullisesti innostuin tähän levyajatukseen, kun löysimme kaksi laulua Kohmansalosta. Vaikea sanoa, mikä nyt levylle saatetuista lauluista on suosikkini. Kaikkein tunnetuin onKuku, kuku minun käköseni, jonka jo aikoinaan Ahti Sonninen sovitti.

Osa Sonnisen taltioimista kansanlauluista oli sen verran härskejä, että niiden levylle saattamista ei voinut ajatella.

Jorma Hynninen ja Jouni Kuronen

Jouni Kuronen on perehtynyt laajasti leppävirtalaiseen kansanlauluperinteeseen. Hän kertoo, että monien laulujen taustalla vaikuttavat olemassa olevat henkilöt ja kansantarinat.

– Kansanlaulut ovat luontevia laulaa, kivoja laulaa, kivoja kuunnella.

Leppävirralle kansanlauluja on kulkeutunut muun muassa tukkilaisten mukana. Leppävirta oli myös risteyspaikka, sen kautta kuljettiin pitkin Savonmaata.

– Osa Sonnisen taltioimista kansanlauluista oli sen verran härskejä, että niiden levylle saattamista ei voinut ajatella, tekijät nauravat.

Levyn tuottaja, eläkkeellä oleva metsänhoitaja Veijo Tidenberg on syntyjään leppävirtalainen kuten Hynninenkin. Yksi syy siihen, että hän lähti mukaan levyprojektiin, onkin näiden ystävysten vahva kotiseuturakkaus.

– Myös Jorma Hynninen on intomielinen Leppävirta-fani. Meillä oli alun perin tarkoitus tehdä korkeatasoinen levy ja sellainen siitä tulikin. Koko levyn tuotto käytetään hyväntekeväisyyteen, Tidenberg kertoo.

– Kyläyhdistykset ja rehtori Hannu Rapian juhlarahasto saavat siitä hyödyn, samoin Kotalahden kyläyhdistys. Me kaikki levynteossa mukana olleet emme ota tästä mitään taloudellista hyötyä, Tidenberg jatkaa.

2000-luvun alussa Jorma Hynninen teki Veijo Tidenbergin kanssa levyn tukkilaislauluista. Sitä myytiin uskomattomat 35 000 kappaletta.

– Nyt on otettu aika lailla pienempi painos tästä levystä, Tidenberg naurahtaa.