Sörkän vankilasta tulee seitsemän veljestä – lavalla päästään mukavuusalueen ulkopuolelle

Helsingin Sörnäisten vankilan suljetun osaston vangit saavat harjoitella vapaudessa tarvittavia taitoja näyttämöllä. Teatteriprojekti pohjautuu Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -klassikkoon.

Kotimaa
Seitsemän broidia Sörkän vankilasta.
Seitsemän broidia Sörkän vankilasta.Petri Tuhkanen

Sörnäisten vankilasta ei ollut vaikeaa löytää vapaaehtoisia miehiä KokoTeatterin näytelmään "Seitsemän broidia Sipoosta – eli Kiven (sisältä) Seitsemän Veljestä".

Ohjaaja Markus Karekallas kiittelee Sörkän suljetun osaston vankien innokkuutta.

– Ohjaaminen on ollut erittäin miellyttävää. Olen tehnyt elokuun alusta asti töitä heidän kanssaan, enkä muista, milloin viimeksi olisi ollut näin innokasta porukkaa. Jätkät tekevät tosi pieteetillä tätä hommaa.

Näytelmä perustuu Aleksis Kiven klassikkoromaaniin Seitsemän veljestä, jonka vangit kirjoittivat uudestaan. Karekallas dramatisoi heidän tekstinsä. Vangeille ei ole tuottanut vaikeuksia sopeutua hänen tekemiinsä muutoksiin. Miehet kunnioittavat ohjaajan taiteellista näkemystä.

– Meillä on hyvä suhde poikien kanssa. Luulen, että he kuuntelevat minua, koska olen tehnyt vuosia tätä hommaa. Projektiin lähtiessään pojat ovat tienneet, että minulla on viimeinen sana.

Vaihtelua vankien päivärutiineihin

Vangit ovat iältään noin 20-60-vuotiaita. Karekallaksen mukaan he saavatteatterin avulla harjoitella vapaudessa tarvittavia taitoja.

Minulla oli ennakkoluuloja vankiloista, mutta tämä Sörkän projekti on ollut äärimmäisen ihana.

Ohjaaja Markus Karekallas

– Harjoittelu tuo isoa vaihtelua heidän päivärutiineihinsa, kun he lähtevät kohtaamaan asioita oman mukavuusalueensa ulkopuolella. Siihen pitää olla valmis, kun pääsee ulos vankilasta. Yhteiskunta väittää, että vangit ovat sovittaneet tekonsa. Mutta aina he kohtaavat tilanteita, joissa sanotaan, että sinä olet linnakundi, et saa töitä. Siinä tarvitaan itsehillintää.

Karekallas ei anna vangeille erityiskohtelua, vaan kohtaa heidät ohjaajana kuten muutkin näyttelijät. Vankilan suljetulla osastolla harjoitukset sujuvat lähes samalla tavalla kuin teatterissakin.

– Minulla oli ennakkoluuloja vankiloista, mutta tämä Sörkän projekti on ollut äärimmäisen ihana. Henkilöstö suhtautuu yllättävän myönteisesti asioihin. Mikään ei ole aiheuttanut ongelmia. Asiat ovat sujuneet todella helposti siellä.

Vangit kiinnostavat yleisöä

Näytelmällä on neljä esitystä KokoTeatterissa joulukuussa 2014. Karekallas uskoo, että poikkeuksellinen tuotanto houkuttelee katsomoon myös sellaista yleisöä, joka ei aktiivisesti käy teatterissa. Vankien karkaamista hän ei pidä mahdollisena.

– En oikeastaan tiedä, saanko kertoa tällaisia asioita, mutta kyllä siellä on riittävästi kavereita katsomassa vankien perään.

Aikaisemmin KokoTeatteri on työskennellyt Vanajan vankilan naisvankien kanssa. Ohjaaja Hannele Martikainen valmisti näiden kanssa Kuningas Leariin pohjautuvan kantaesityksen KokoTeatteriin vuonna 2011,