Hämäläinen osuuskauppa aloitti kaupankäynnin Tervakoskella jo 110 vuotta sitten

Kanta- ja Päijät-Hämeessä toimiva Osuuskauppa Hämeenmaa täyttää torstaina 110 vuotta. Ensimmäinen hämäläinen osuuskauppa perustettiin Janakkalan Tervakoskelle vuonna 1904.

Kotimaa
Historiallinen kuva vanhasta osuuskaupasta. Kuvassa naisia ja miehiä tiskin takana. Etualalla leluja.
Riitta Nyqvistin kokoelma

Hämeen ensimmäinen osuuskauppa aloitti toimintansa Janakkalan Tervakoskella vuonna 1904. Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto kertoo, että osuuskaupan myymälät olivat vuosikymmeniä sekatavarakauppoja.

– Niistä sai ruokaa, vaatteita sekä kotitalous-, rauta- ja maataloustarvikkeita.

Tällä hetkellä Hämeenmaalla on muun muassa yli 60 ruokakauppaa, autokauppoja ja liikennemyymälöitä. Yhtiö työllistää kolme tuhatta ihmistä, joista valtaosa on osa-aikaisia.

Osuuskauppa Hämeenmaan markkinaosuus Kanta- ja Päijät-Hämeen ruokakaupasta on yli 50 prosenttia.

Laaja omistajapohja ja selkeä hallintomalli

Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto näkee osuuskaupan ja osakeyhtiömuotoisen toiminnan välillä suurimpana erona omistuspohjan. Esimerkiksi Osuuskauppa Hämeenmaalla on lähes 150 000 omistajaa.

– He ovat tältä alueelta ja käyttävät meidän palvelujamme. Meillä ei ole muita omistajia kuin lähellä asuvia suomalaisia asukkaita.

Suuri omistajamäärä ei Vormiston mukaan vaikeuta osuuskaupan toimintaa.

Meillä ei ole muita omistajia kuin lähellä asuvia suomalaisia asukkaita.

Olli Vormisto

– Meillä on selkeä hallintomalli. Laaja omistajapohja on pelkästään positiivinen asia. Omistajuus sitoo ja kun käyttää meidän palvelujamme ja me puolestaan investoimme tälle alueelle, siinä voitetaan puolin ja toisin.

Vormisto ei näekään mahdollisena sitä, että Osuuskauppa Hämeenmaa toimisi osakeyhtiöpohjalta.

– Osuuskauppatoiminnan juuret ovat niin pitkät, ettei se olisi mahdollista. Vaikka aika on muutunut, edelleen se perusperiaate tuottaa etuja, edullisia tuotteita ja palveluja laajalla palveluverkolla, on voimissaan.

Aikaa pitää kuitenkin seurata

Yksi esimerkki uudistumisesta on se, että Osuuskauppa Hämeenmaa avaa joulukuun alussa Lahteen ruoan verkkokaupan.

– Tavarat kerätään myymälässä ja toimitetaan kotiin. Ensi vaiheessa me toimimme Lahden kaupungin rajojen sisäpuolella, Vormisto kertoo.

Hämeenmaa tarkastelee Lahdesta saatuja kokemuksia ennen mahdollista verkkokaupan laajentamista esimerkiksi Kanta-Hämeen puolelle. Jos kokemukset ovat hyviä, toiminta laajenee seuraavaksi Hämeenlinnaan.

Verkkokauppa on yksi lisäpalvelu asiakkaillemme muiden palveluiden ohella.

Olli Vormisto

Vormisto ei usko, että verkkokauppa veisi kaupan työpaikkoja kuten kävi pankin työpaikoille pankkipalveluiden siirryttyä vahvasti verkkoon.

– Pelkästään tuotteiden keräily ja toimittaminen työllistävät melko tavalla. Verkkokauppa on yksi lisäpalvelu asiakkaillemme muiden palveluiden ohella.

Vaikka verkkokaupassa tuotteet valitsee joku muu kuin asiakas itse, Vormisto vakuuttaa, että ostoskoriin kerätään parhaat mahdollisimmat tuotteet.

– Jos sinne alkaa huonoja tavaroita kerätä, niin käyttökin loppuu nopeasti. Ei siinä asiakkaita voi huijata.