Koulutalkkari on koulun sydän – "Olokin on turvallisempi kun on oma talkkari"

Kemin kaupungin kouluissa on huomattu oman talonmiehen tärkeys. Esimerkiksi Syväkankaan koulu sai tauon jälkeen oman talkkarin ja tämä on huomattu monin tavoin positiivisena asiana koulun arjessa.

ilmiöt
Kemin Syväkankaan koulun talonmies Ari Kaarlenkaski koulun edustalla.
Risto Koskinen / Yle

Kemin Syväkankaankoululla on marraskuun puolessavälissä aloittanut työnsä koulutalkkari Ari Kaarlenkaski. Jo nyt talonmiehen työhön on oltu hyvin tyytyväisiä ja muun muassa pihan siisteyden on huomattu kohentuneen kovasti.

– Esimerkiksi joka maanantai viikonlopun jäljiltä siivoan pihaa ja kerään kaikki roskat pois. Yleisestihän aamulla kun tulee töihin niin ei tiedä mitä päivä tuo tullessaan, Kaarlenkaski kertoo.

Pihan huoltamisen lisäksi talonmiehen päivään kuuluu hommia laidasta laitaan.

– Sähkötöitä lukuunottamatta toimenkuvaani kuuluvat oikeastaan kaikki työt. Esimerkiksi tänään olen siivonnut varastoja ja korjannut pulpetteja. Seuraavaksi tehdään hieman jo jouluvalmisteluita ja asennetaan jouluvaloja, Kaarlenkaski hymyilee.

Koulun talonmies tutkii kuivatuskaapin vikaa.
Talonmies Ari tutkii kuivauskaapin vikaa.Risto Koskinen / Yle

Talonmies tarpeeseen

Syväkankaan koulun eskarit ovat tyytyväisiä talkkarin työhön.

– Talkkaria tarvitaan ehdottomasti muun muassa siisteyden ja korjauksen tiimoilta. Esimerkiksi astianpesukoneessa oli hieman ongelmaa ja se saatiin korjattua nopeasti, kertoo lastentarhaopettaja Leila Sainio.

Marraskuussa myös Kemin Hepolan koulu sai jälleen oman talkkarin. Koulu oli hetken ilman omaa talonmiestä, mutta nyt Hepolassa iloitaan jälleen hyvästä palvelusta.

– Olokin on jotenkin turvallisempi kun koululla on oma talkkari, kertoo eräs koulun opettaja.

Myös Kemin Karihaaran koululla toimii talonmiehen töitä hoitava kouluisäntä.