Virolainen rakennusmies Sander: Suomessa saa tehdä työnsä kunnolla

Yhä useampi rakennuksilla työskentelevä työntekijä on ulkomaalainen. Erityisesti Baltian maista rakennusmiehiä Suomeen vetää kotimaataan parempi palkkataso ja työolot.

Kotimaa
Sander Turbel

Virolainen Sander Turbel muutti Suomeen Virosta neljä vuotta sitten. Avioeron myötä Sander halusi uuden suunnan elämälleen. Viidentoista vuoden työ tuulilasinkorjaajana Virossa sai jäädä. Sander oli aiemmin työskennellyt jonkin aikaa Lappeenrannassa rakennustyömaalla, joten muuton myötä tuttu kaupunki oli odottamassa.

Töitä on riittänyt

Sander työskentelee nyt ison kauppakeskuksen rakennustyömaalla, jossa hän tekee erilaisia raivaus- ja siivoustöitä sekä apumiehen hommia. Työaika on kahdeksan tuntia päivässä maanantaista perjantaihin. Sander Turbel kuuluu ammattiliittoon ja saa samaa palkkaa kuin vastaavaa työtä tekevä suomalainen työntekijä.

Suomessa on rauhallisempi työtahti, eikä ole niin kiirettä kuin Virossa. Täällä saa tehdä työnsä kunnolla.

Sander Turbel

– Suomessa on rauhallisempi työtahti, eikä ole niin kiirettä kuin Virossa. Täällä saa tehdä työnsä kunnolla.

Turbelin työnantaja on suomalainen yritys. Innokkaana ja työhönsä tyytyväisenä miehenä Sander uskoo, että jatkossakin töitä riittää Suomessa.

Kielitaito on tärkeä

Kaksi kertaa viikossa Sander opiskelee suomen kieltä kansalaisopistossa yhdessä muiden maahanmuuttajien kanssa. Puhekieli sujuu jo hyvin ulospäinsuuntautuvalta virolaiselta.

– Puhuminen sujuu jo varsin hyvin, mutta kielioppia on vaikea ymmärtää.

Sander on saanut jo muutamia suomalaisia ystäviä, joiden kanssa hän käy uimassa tai keilaamassa.

– Samalla saan hyvää suomen kielen harjoitusta, kertoo mies pilke silmäkulmassa.

Viron ja suomen lisäksi Sander puhuu myös sujuvaa venäjää, joten hän toimii tarvittaessa tulkkina työmaalla.

Valokuvaus rakas harrastus

Vapaa-aikanaan Sander ottaa järjestelmäkameransa ja lähtee ulos luontoon. Myös ulkomaanmatkoilla kameran näppäin käy ahkeraan. Parisuhteessa asuva Sander on sopeutunut hyvin Suomeen. Ongelmia ei ole ollut, ja hän asuu nyt pysyvästi Lappeenrannassa.– Tämä on mukava kaupunki, ihmiset ovat ystävällisiä ja mitään ongelmia ei ole ollut, sanoo rakennusmies sujuvalla suomenkielellä.

Olen 43-vuotias mies. Suomi on minulle paras paikka tällä hetkellä.

Sander Turbel

Sander Turbel kokee olevansa jo melkein suomalainen.

– Olen 43-vuotias mies. Suomi on minulle paras paikka tällä hetkellä.

Virossa Turbel vierailee säännöllisesti. Kaksi aikuista lasta ja muut sukulaiset ovat tärkeitä. Yhteyttä hän pitää lapsiinsa Facebookin kautta.