1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Suomi-lääkäri maailmalla: Amerikka, apartheid ja arabimaa avarsivat näkemystä

Yleislääkäri Päivi Cheney on urallaan työskennellyt neljällä mantereella. Kokemukset olivat avartavia ja lisäsivät Cheneyn arvostusta suomalaiseen terveydenhuoltoon.

Kuva: Nic Bothma / EPA

Opiskeluaikanaan kajaanilainen Päivi Cheney toimi lääkärinä Yhdysvalloissa.

– Asuin Yhdysvalloissa vuosina 1985–1990 avioliiton myötä. Sinne muuttaessani oli selvää, että halusin työskennellä siellä leipäni eteen.

Yhdysvaltalaisen ajattelutavan ero tuli selväksi nopeasti. Yhdysvaltalaisilla potilailla vaikutti Cheneyn mukaan olleen oma selvä käsitys, mitä hoitoa he tarvitsevat. Jos lääkäri oli eri mieltä heidän kanssaan, haettiin toiselta lääkäriltä uusi mielipide.

– Jo lääkärin vastaanotolle tullessaan potilas selkeästi tuli ostamaan terveys-nimistä tuotetta. Mikäli se tuote ei vastannut laatuodotuksia, siitä oli matala kynnys tehdä valitus.

Cheneyn mukaan tällainen ajattelutapa on rantautumassa Suomeenkin.

Ristiriitaista aikaa Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikkaan Päivi Cheney kävi vuonna 1988. Cheney halusi nähdä mitä maassa tapahtuu, niinpä hän matkusti tuttaviensa innostuttamana Etelä-Afrikkaan Apartheid-ajan loppupuolella. Tuolloin maan rotuerottelupolitiikka oli kansainvälisen suurennuslasin alla.

– Se oli todella ristiriitaista aikaa. Maa oli eristyksissä. Olin kiinnostunut näkemään, miten tällainen yhteiskunta oli rakentunut.

Nuoruuden innollakin oli tekemistä sen kanssa, että Cheney lähti Etelä-Afrikkaan. Hänellä oli suuri halu auttaa.

– Apartheid-aikaan ei Suomessa voinut edes sanoa ääneen, että olin menossa sinne töihin.

Nuorena lääkärinä Cheney toivoi löytävän tilanteeseen oman ratkaisun.

– Sitä oli nuori ja idealistinen. Nöyränä tyttönä sieltä tultiin takaisin.

Arabiemiraatteihin suoraan WTC-iskujen jälkeen

Kiinnostus on vienyt Päivin Cheneyn töihin Arabiemiraatteihin vuonna 2001.

– Kovasti kiinnosti, että millainen on islamilainen yhteiskunta, sillä sen vaikutus maailmanlaajuisessa politiikassa on selkeä.

WTC-iskut tapahtuivat syyskuun 11. päivä, ja Cheneyn matka Arabiemiraatteihin tapahtui 30. lokakuuta.

– Varmasti joku ajatteli, että kyllä se on hullu sinne lähtiessään. Kyllä itseänikin pelotti, että minne sitä menee. Uutisten luomat maailmankuvat ovat niin pelottavia.

Uuteen maahan matkustaminen sai Cheneyn silmät avautumaan. Uutisten sävyttämä näkymä jäi Cheneyn taakse.

Varmasti joku ajatteli, että kyllä se on hullu sinne lähtiessään.

Päivi Cheney

– Sitten, kun itse käy, kokee ja näkee, niin havaitsee, ettei tämä maailma ole mustavalkoinen.

Arabiemiraateissa Päivi Cheney kulki tulkin välityksellä, että lääkäri ei koskaan saa sanoa ettei tiedä. Lisäksi lääkäri on kansanpalvelija.

– Meiltä odotettiin selkeää auktoriteettia, mutta taas toisaalta työpaikka ei ollut koskaan varma. Jos joku tarpeeksi korkealla hierarkiassa ei ollut tyytyväinen lääkärin toimintaan, kyseinen lääkäri saattoi saada kenkää.

Cheneyn mukaan lääkärin on sopeuduttava kulttuurieroihin, mikäli mielii pärjätä töissään.

– En lähtenyt reissuun suomalaisena tai länsimaisena lääkärinä, joka tietää, kuinka toimitaan. Lähdin uteliaana tutustumaan, miten eri systeemit pyörivät.

Matkailu on opettanut arvostamaan

Kajaanilainen yleislääkäri Päivi Cheney on nähnyt urallaan monia kulttuureita ja arvostaa yhä enemmän ihmisten kohteliaisuutta.

– Luojan kiitos, ihmisten peruskohtelu toisiaan kohtaan on ystävällistä ja kunnioittavaa. Sillä tavalla meidän ihmisten pitäisi täällä toistemme kanssa elää.

Cheney suosittelee kaikkien kokeilevan muita kulttuureita.

– Olen aina sen kannalla, että kannattaa käydä ulkomailla tai vaikka edes muualla Suomessa, ja nähdä miten muualla toimitaan. Se herättää arvostusta sitä omaa tuttua ympäristöään kohtaan.

Yleislääkäri Päivi Cheney toivoo, että omiakin toimintatapoja kannattaa tarkastella aina matkoilla.

– Avoimesti kannattaa havainnoida, mitä muut tekevät hyvin ja ottaa vaikka siitä itselleen vinkkiä kotiin viemisiksi.

Cheney näkee Kainuuseen tulleiden espanjalaisten lääkäreiden tuovan positiivista henkeä työyhteisöön.

– Minusta on hienoa, että olemme saaneet tänne Kainuuseen perusterveydenhoitoon espanjalaisia kolleegoita. He ravistelevat varmaankin omalla tavallaan terveellisesti tätä meidän systeemiämme.