Hyppää sisältöön

Kahvikapseleista valmistui alumiininen iltapuku Linnan juhliin

Trashionista Outi Pyy sai kerralla useita haasteita: suunnittele Linnan juhlia silmällä pitäen yllätyksellinen iltapuku tuntemattomalle asiakkaalle ja valmista puku määritellystä materiaalista.

Kuva: Kanerva Mantila / Outi Pyy

Kierrätysmuodin guru, trashionista ja bloggaaja (siirryt toiseen palveluun) Outi Pyy sai erikoisen tehtävän, kun kahviyhtiö ehdotti yhteistyötä.

– Minua pyydettiin tekemään näyttävä iltapuku heidän kahvikapseleistaan. Vaatteen materiaali olisi siis alumiini.

Pyy mietti tovin, joi kahvia ja leikki materiaalilla, joka piti saada toimimaan. Iltapukuun käytetään kaikkiaan 4 000 kapselia, joita Pyy ei suinkaan joutunut juomaan, vaan kapselit ovat teollisuuden ylijäämää.

Yksi ongelma oli siis ratkaistu, mutta materiaalin muotoilu oli toinen juttu.

– Kapselin lyttyyn lyöminen olisi ollut helpoin ratkaisu, mutta valmiissa asussa se olisi näyttänyt kortsulta.

Pyy päätyikin leikkaamaan kapselit auki, jolloin niitä pystyi ompelemaan.

– Kaikki kapselit on leikattu käsin, joten suuri kiitos apulaisille. Hommaan kului 70 tuntia ja niistä on saatu yhteensä 14 000 paljettia...

Paljetit ommellaan kiinni mekkoon kotiompelukoneella. Mekon pohjamateriaalina on kierrätysmateriaalista valmistettu trikoo.

Mekon tekoa mielikuvitusolennolle

Oudointa koko prosessissa on Pyyn mukaan ollut sen takaperoisuus. Normaalisti hän tutustuu asiakkaaseen, tämän tyyliin ja valitsee materiaalit asiakkaan toiveita kuunnellen. Vaan ei tällä kertaa.

Suunnittelija, trashionista Outi Pyy. Kuva: Outi Les Pyy

– Ensin sain materiaalin. Tämän jälkeen aloin suunnitella ja testata sen toimivuutta ja mahdollisuuksia. Sitten ryhdyin hahmottelemaan erilaisia malleja, Pyy luettelee.

Pyy ei kuitenkaan tiennyt, kenelle hän iltapukua tekee, sillä kutsut Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle lähtevät hyvin myöhään. Siksi hän suunnitteli monia eri malleja.

– Tein eri versioita ja niitäkin kaikkia mahdollisia kokoja välillä 36–44. Tuntui kuin olisin suunnitellut mielikuvitusolennolle... Olin 1,5 kuukauden ajan testannut materiaalia ja muotoilua, ennen kuin sain tietää ja tavata asun käyttäjän.

Metallivaatteiden referenssejä Pyy löysi aina keskiajalta 1960-luvulle, Paco Rabannen tuotantoon.

– Myös Alexander McQueen on tehnyt metallivaatteita. Mutta ajanpuutteen takia en pystynyt tekemään iltapukua näiden referenssien mukaan.

Millainen asusta tulee tai kuka sitä kantaa, jää nähtäväksi. Vihjeeksi kerrottakoon, että Pyytä kiehtoo eurooppalaisen jugendin ja amerikkalaisen art decon orgaaninen muotokieli.

– Nyt mulla on viisi vuorokautta aikaa ryskiä mekko kasaan. En edes osaa sanoa, onko kyseessä taideprojekti vai hulluus, Pyy nauraa.