1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Skandaali kappalaisen valinnasta Rovaniemellä

Rovaniemen evankelis-luterilaisen seurakunnan kappalaisen valinta saattaa mennä oikeuden käsiteltäväksi. Seurakunnan kirkkovaltuusto valitsi kappalaiseksi rovasti Tuomo Korteniemen, mutta kirkkovaltuustolta puuttui tieto hänen toisesta talousrikostuomiostaan.

Kotimaan uutiset
Tuomo Korteniemi
Rovaniemen seurakunta

Rovaniemen kirkkovaltuusto valitsi yhteisen seurakuntatyön kappalaiseksi rovasti Tuomo Korteniemen 19. marraskuuta. Äänestyksessä Korteniemi sai vain yhden äänen enemmän kuin kisan kakkonen, kappalainen Ilari Kinnunen.

Kirkkovaltuusto valitsi Korteniemen siitä tiedosta huolimatta, että hänet oli tuomittu muun muassa törkeästä kirjanpitorikoksesta kahdeksan kuukauden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen vuonna 2012 ja rangaistuksen koeaika on edelleen voimassa.

Valtuustolla ei kuitenkaan ollut tietoa Korteniemen toisesta talousrikostuomiosta. Lapin käräjäoikeus tuomitsi hänet omaisuutta koskevan viranomaiskiellon rikkomisesta 20 päiväsakkoon vasta helmikuussa. Korteniemi oli myynyt kiinteistön, vaikka siihen liittyi luovutuskielto ulosmittaamispäätöksen vuoksi.

Korteniemi sanoi myyneensä kiinteistön niin kiireessä, että häneltä unohtui kiinteistön ulosmittaus. Oikeus piti Korteniemen selitystä uskottavana, mutta teko oli sen mukaan silti rangaistava.

Tieto ei kulkenut tuomiokapituliin

Normaalisti tieto pappeja koskevista oikeuden tuomioista kulkee hiippakuntien tuomiokapituleihin, jotka välittävät tiedon seurakuntiin henkilövalintojen yhteydessä. Tässä tapauksessa tieto Korteniemen toisesta tuomiosta ei kuitenkaan koskaan saavuttanut Rovaniemen seurakuntaa, joten kirkkovaltuusto valitsi Korteniemen ilman tietoa siitä.

Tapaus on kuohuttanut kirkkovaltuuston jäseniä niin paljon, että siitä todennäköisesti valitetaan, sanoo valtuuston jäsen Riku Tapio.

"Tulkinnanvarainen ulosottoasia"

Tuomo Korteniemi kertoo torstai-iltana julkisuuteen toimittamassaan tiedotteessa, että kyse on 120 euron sakosta, joka liittyi "tulkinnanvaraiseen ulosottoasiaan, jota yksityisyyden vuoksi ei ole syytä avata julkisesti". Korteniemen mukaan kyse ei ole niin sanotusta talousrikoksesta. Hän sanoo myös luottaneensa siihen, että pappien kelpoisuutta selvittävä tuomiokapituli saa kaiken oleellisen tiedon oikeuslaitokselta.

Artikkeliin on lisätty 27.11 klo 19.11 Tuomo Korteniemen kommentit.

Lue seuraavaksi