Interpol jahtaa Putinin epäsuosioon joutunutta miljardööriä

Sergei Pugatshjov kuului aikaisemmin Kremlin sisäpiiriin. Nyt hän elää ulkomailla ja arvostelee rajusti Venäjän johtoa.

Ulkomaat
Vladimir Putin ja Sergei Pugatshjov Kremlissä Moskovassa vuonna 2000.
Vladimir Putin ja Sergei Pugatshjov Kremlissä Moskovassa vuonna 2000.EPA

Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol on aloittanut miljardööri Sergei Pugatshjovin etsinnät. Interpolin mukaan Venäjän oikeusviranomaiset ovat etsintäkuuluttaneet Pugatshjovin, jotta tämä saadaan kiinni syytteennostoa varten.

Häntä epäillään valtion tukirahojen varastamisesta. Valtio antoi Pugatshjovin omistamalle Mezhprombankille tukea vuosien 2008 - 2009 talouskriisin aikana. Pankki ei toimi enää. Hän oli myös ranskalaisen ruokakauppaketju Hediardin pääomistaja. Ennen finanssikriisiä hänen omaisuutensa arvoksi arvioitiin 12 miljardia dollaria.

Pugatshjovin arvioitiin aikaisemmin kuuluneen Kremlin sisäpiiriin ja hänet tunnettiin siellä kovan linjan edustajana. Hänen uskottiin mm. olleen öljy-yhtiö Jukosin johtajan Mihail Hodorkovskin vangitsemisen taustalla. Hän toimi monissa hallinnollisissa elimissä ja Kremlin taloudellisena neuvonantajana. Vuosina 2001 - 2011 hän oli Siperiassa sijaitsevan Tuvan alueen senaattori, mikä antoi hänelle oikeudellisen koskemattomuuden.

Vuonna 2011 Pugatshjov kuitenkin poistui Venäjältä. Hänen poistumisensa syystä tai olinpaikasta ei ole täyttä varmuutta. Oletettavasti hän asuu Lontoossa.

Pugatshjovista on nyt tullut kiivas presidentti Putinin arvostelija. Lokakuussa hän antoi Financial Times -lehdelle haastattelun, jossa hän sanoo venäläisten suuryritysten olevan sotilashallinnon alla.

– Venäjällä ei enää ole yksityisomistusta. On vain Putinin palvelijoita, hän sanoi.

Lähteet: AFP