1. yle.fi
  2. Uutiset

Finlandia-voittaja Jussi Valtonen: Ihmiset ovat kirjallisuudessa kaikkein tärkeintä

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2014 voittanut kirjailija-psykologi Jussi Valtonen on tehnyt yhteiskunnallisen aikalaisromaanin täynnä tieteen maailmaa ja teknologiaa. Silti hän sanoo ihmisten olevan kaunokirjallisuuden kovaa ydintä. Voittajaromaanissaan "He eivät tiedä mitä tekevät" kirjailija kertoo purkaneensa omaa hämmennystään muuttuvassa maailmassa.

kulttuuri
Jussi Valtonen
Haastattelijana Miia Gustafsson

Kirjailija-psykologi Jussi Valtonen viimeistelee neuropsykologian alaan kuuluvaa väitöskirjaansa. Oppi ei ole kuitenkaan hälventänyt nelikymppisen tiedemiehen ihmetystä ja avuttomuuden tunnetta maailman kehitystä seuratessaan.

- Halusin tehdä yhteiskunnallisen romaanin, jossa olisi mahdollisimman laaja perspektiivi. Se liittyy omaan hämmennykseeni maailman äärellä, Valtonen selittää.

- Meillä on suuria ympäristöongelmia ja vaikeita yhteiskunnallisia haasteita ja vastuu niistä. Meidän pitäisi vaikuttaa asioihin, mutta samaan aikaan melkein mikä tahansa asia, johon perehtyy, paljastuu monimutkaisemmaksi ja ongelmallisemmaksi kuin on osannut kuvitellakaan. Tarjolla olevat keinot tuntuvat vaatimattomilta siihen verrattuna, millaisista haasteista on kyse, Valtonen sanoo.

Ihmiset kaunokirjallisuuden ydintä

Myös teknologia ja sen voittokulku pohdituttaa Valtosta. Hän ei kuitenkaan romaanissaan _He eivät tiedä mitä tekevät _ ota kantaa sen enempää teknologian puolesta kuin sitä vastaankaan.

- Olen hämmentynyt teknologian kasvavan vallan edessä enkä yhtään tiedä, mihin olemme menossa. Olemmeko yhteiskuntana valinneet tietoisesti tämän suunnan vai otammeko uudet laitteet käyttöön vain siitä ilosta, että taas on keksitty uusi laite, miettimättä, viekö se meitä kohti onnellisempaa elämää? Valtonen pohtii.

Olen hämmentynyt teknologian kasvavan vallan edessä enkä yhtään tiedä, mihin olemme menossa.

Jussi Valtonen

Hänen mukaansa teknologia on ujuttautunut jokaiseen arkiseenkin hetkeen niin, että aikaamme kuvaavassa yhteiskunnallisessa romaanissa teknologian on oltava mukana jotenkin, edes tapettina. Tärkeintä kaunokirjallisuudessa ovat kuitenkin ihmiset, Valtonen tähdentää.

- Ihmiset ja ihmisten väliset suhteet ovat kaunokirjallisuuden tärkeintä ydintä mielestäni. Tykkään lukea kirjoja, joissa näin tehdään ja yritän tietysti varastaa kaiken ihailemiltani kirjailijoilta, Valtonen tunnustaa hymyillen.

- Ihmisten havainnointia joutuu opettelemaan koko ajan, ja mitä enemmän opettelee, sitä enemmän alkaa tehdä havaintoja maailmasta ja ihmisistä ja kirjoista.

Eläinkokeet edustavat kaikkia vaikeita arvokysymyksiä

Neuropsykologian alaan kuuluvaa väitöskirjaa viimeistelevä Valtonen uskalsi käsitellä romaanissaan tiedemaailmaa, sillä se on tullut tutuksi niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin. Hän tosin tekee tutkimusta ihmisillä, kun romaaninsa keskushenkilö taas tekee eläinkokeita. Romaanissaan Valtonen ei ota kantaa eläinkokeisiin. Niillä on teoksessa symbolinen merkitys.

Ihmiset ja ihmisten väliset suhteet ovat kaunokirjallisuuden tärkeintä ydintä.

Jussi Valtonen

- Eläinkokeet edustavat vertauskuvallisesti kaikenlaisia keskusteluja, joissa on syvä ideologinen tai arvoihin liittyvä vaikea kysymys, ja sitä, miten helposti niiden päälle tulee ylimääräistä kuorrutusta, joka estää meitä käymästä sitä kaikkein pohjimmaista keskustelua, kirjailija selittää.

- Erimielisyyksiä tulee, kun me kuvittelemme tietävämme liian hyvin, mitä toinen ajattelee ja tarkoittaa, emmekä välitä ottaa tarkemmin selvää.

Romaani _He eivät tiedä mitä tekevät _on Jussi Valtosen kolmas romaani. Hän on kirjoittanut myös novellikokoelman sekä psykologian alaan kuuluvan tietokirjan.

Lue seuraavaksi