Hyppää sisältöön

Yhä useampi perhe hakee apua perheneuvolasta – lapset voivat vanhempiaankin huonommin

Perheiden ja eritoten lasten tilanne on hälyttävä, luonnehtii perhepsykologi Markku Turpeinen. Perheneuvolan ennätyskiireisen syksyn vaikeuskerrointa lisää se, että perheiden ongelmat ovat yhä monimutkaisempia.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Lahtelaisen perheneuvolan ovesta on kulkenut ennätysmäärä apua tarvitsevia ihmisiä tänä syksynä. Uusia asiakasperheitä on tullut kymmeniä joka viikko.

Kiireen lisäksi tilannetta vaikeuttaa Päijät-Hämeen perheneuvolan johtajan, psykologi Markku Turpeisen mukaan se, että perheiden ongelmat ovat yhä vaikeampia.

– Tilanne on menossa huonompaan suuntaan. Koko ajan tulee uusia perheitä, jotka ovat enemmän ja enemmän moniongelmaisia.

Lastenpsykiatrisella osastolla työskennellyt psykiatrimme on sanonut, että asiakkaat ovat vastaavanlaisia kuin lastenpsykiatriaan tulevat.

Markku Turpeinen

– Samalla perheellä saattaa usein olla mielenterveysongelmia, päihdeongelmia, parisuhdeongelmia ja lapsen kehitykseen liittyviä ongelmia.

Perheneuvolat ovat paikkoja, joissa perheiden pulmia yritetään ratkaista ammattilaisten avustuksella.

Jokainen perhe on kuitenkin perhepsykologi Turpeisen mukaan oma tarinansa. Yhdistävä tekijä on avuntarve, joka on saattanut syntyä esimerkiksi puolison pettämisen aiheuttamasta kriisistä, työpaikan menetyksestä tai lapsen kehitykseen liittyvistä ongelmista.

Tällä hetkellä Turpeisen mukaan kaikkein huonoimmin perheissä voivat lapset. Perheneuvolaan tulevat lapset ovat usein yhtä syvissä ongelmissa kuin psykiatriseen sairaalahoitoon menevät lapset.

– Pitkään keskussairaalan lastenpsykiatrisella osastolla työskennellyt psykiatrimme on sanonut, että asiakkaat ovat vastaavanlaisia kuin lastenpsykiatriaan tulevat.

Tilanne on Turpeisen mukaan vaikea kaikkialla. Keskussairaalat ovat ruuhkautuneet, joten matalan kynnyksen perheneuvolassa pitää yhä enemmän keskittyä vaikeiden ongelmien käsittelyyn.

– Keskussairaalan resurssit ja erikoissairaanhoito eivät riitä ongelmien hoitamiseen, joten vaikeissa ongelmissa olevia asiakkaita tulee entistä enemmän perustasolle.

Ongelmissa olevia perheitä autettaisiin, jos perheet löydettäisiin

Apua tarvitsevat perheet ovat Turpeisen mukaan usein ajautuneet tilanteeseen, jossa apua ei enää osata pyytää.

Apu saattaisi useissa tapauksissa löytää perille, jos nurkkaan ajetut perheet vain löytyisivät.

Kaikki voimavarat menevät siihen, että ihminen yrittää selvitä seuraavaan tuntiin tai seuraavaan päivään.

Markku Turpeinen

– Avun tarpeessa olevat perheet ovat usein tilanteessa, josta ei näy ulospääsyä, vain pelkkiä seiniä. He eivät osaa ottaa yhteyttä kehenkään, edes naapuriin, joka voisi hetkellisesti auttaa vaikka lastenhoidossa.

Ongelmien syventyessä usein käy Turpeisen mukaan niin, että ihmisllä kytkeytyy päälle selviytymisvaihde.

– Kaikki voimavarat menevät siihen, että ihminen yrittää selvitä seuraavaan tuntiin tai seuraavaan päivään. Edes sen verran ei löydy voimia, että ottaisi puhelimen ja kertoisi jollekin tarvitsevansa apua.

Uusia asiakkaita tulee koko ajan – perheneuvola pulassa

Apua tarvitsevien perheiden määrä on valtava. Perheneuvolatyöntekijöiden kädet eivät meinaa riittää kaikkien perheiden auttamiseen.

Perheneuvolan terapeuttien vastaanotoille saattaa joutua odottamaan pitkäänkin.

Tänä syksynä esimerkiksi Päijät-Hämeen perheneuvolan asiakkaaksi on tullut kymmeniä uusia perheitä joka viikko. Viime vuonna perheneuvolan asiakkaana oli 1 300 perhettä, mikä tarkoittaa yhteensä noin 3 500:tä ihmistä.

– Tänä vuonna asiakkaita on tullut niin paljon, että kaikki ennätykset paukkuvat yli. Jos sama tahti jatkuu, olemme pulassa, Turpeinen kuittaa.

Kiire ja lisääntynyt avuntarve eivät kuitenkaan estä avunsaamista, jos perheen tilanne on pahasti tulehtunut.

– Meillä on mahdollisuus raivata kalentereihin tilaa ja ottaa ihminen perheneuvolaan heti. Se vaatii sen, että ihminen itse soittaa meille, Turpeinen sanoo.

Perheiden ongelmia pyritään ratkomaan, mutta kaikki eivät halua ottaa apua vastaan.

– Usein on niin, että perheillä ei ole halua ottaa apua vastaan. Niiden perheiden kanssa työskenteleviä ihmisiä myös ahdistaa usein. He näkevät avuntarpeen, mutta perheet eivät halua ottaa apua vastaan.