Keskipohjalainen kalakirja paljastaa vesien aarteet

Keskipohjalaisista kaloista ja vesistöistä kertovan kirjan kirjoittaminen sai tekijöiltään suomut tippumaan silmistä. Keskipohjalainen kalakirja paljastaa parhaat kalapaikat, komeimmat maisemat ja kivikautiset kalareseptit.

luonto
Kuvassa kirjan tekijät Lauri Tuomi-Nikula ja Aki Paavola esittelevät teosta.
Kirjan ovat tehneet Lauri Tuomi-Nikula (vas) ja Aki PaavolaRaila Paavola / Yle

Lauri Tuomi-Nikula ja Aki Paavola totesivat keskipohjalaisissa metsissä samoillessaan, että olisi kiva tietää missä maakunnan parhaat kalapaikat sijaitsevat ja millaisia vesistöjä Keski-pohjanmaalta löytyy. Miehet innostuivat asiasta toden teolla, ja nyt paikat löytyvät yksien kansien välistä, Tuomi-Nikulan ja Paavolan kirjoittamasta Keskipohjalaisesta kalakirjasta.

Tämä on se Keski-Pohjanmaa, jonka minä, tavallinen luonnossa onkivehkeiden kanssa liikkuja olen löytänyt.

Lauri Tuomi-Nikula

– Jos aiempaa tietoa on ollut, on se ollut vanhaa tai todella hajallaan. Tämä on se Keski-Pohjanmaa, jonka minä, tavallinen luonnossa onkivehkeiden kanssa liikkuja olen löytänyt, Tuomi-Nikula kertoo.

Luonto yllätti kalamiehet

– Kaustislaislähtöisenä olen kuvitellut tuntevani Keski-Pohjanmaan, sen joet ja järvet, mutta kirjaa tehdessä minulta tippuivat ihan oikeasti suomut silmistä. Esimerkiksi Kemoran kupeessa sijaitseva Pitkäkoski on niin komea koski, että jos sinne tavallinen keskipohjalainen tiputetaan, niin hän luulee olevansa Kuusamossa Kitkankönkäällä. Suosittelen myös perehtymään Peuranpolkuun, josta pääsee pitkospuita pitkin Lestijärvelle. Äärimmäisen komeita maisemia, Paavola hehkuttaa.

Esimerkiksi Kemoran kupeessa sijaitseva Pitkäkoski on niin komea koski, että jos sinne tavallinen keskipohjalainen tiputetaan, niin hän luulee olevansa Kuusamossa Kitkankönkäällä.

Aki Paavola

Uusien maisemien lisäksi Keski-Pohjanmaan kalalajit yllättivät onkimiehet. Meri- ja järviveden sekä niiden murtovesien vuoksi Keski-Pohjanmaalla on runsas kalasto.

– Projektin aikana täältä löytyi kaikkien tuntemien merikalojen ja siian lisäksi harjusta, himoittua saaliskalaa taimenta, puhumattakaan Keski-Pohjanmaan hyvänkokoisista särkikaloista. Moni sisävesien asukas ihmetteleekin, että miten täällä on niin valtavasti eri lajeja, merimuikkua, harria ja harjusta. Se oli ihan kiva huomio, Tuomi-Nikula toteaa.

Gourmet'ta kivikaudelta

Parhaiden kala-apajien lisäksi kirja kertoo erilaisia tapoja kokata kuningassaaliit. Eksoottisin resepti löytyy melko pitkän ajan takaa.

– Kirjassa on reseptejä kivikaudelta asti. Täällä on tehty iät ja ajat kalaa tietyllä tavalla nuotiolla. Eksotiikkaa on ehkä sekin, että tavallisesta jokikatiskan pikkukalasaaliista voi tehdä ihan huippuluokan gourmet-ruokaa, kun vähän näkee vaivaa, Tuomi-Nikula lupailee.

Joulupöytään kalaa himoitseva voi pyöräyttää aterian ruutanareseptistä.

– Ruutana on karppikaloihin kuuluva otus, ja sen reseptiin on sovellettu tällaista perinteistä keskieurooppalaista joulukarppireseptiä. Se on vain muuttunut tässä kirjassa Kourijärven ruutanareseptiksi, Tuomi-Nikula naurahtaa.