Vaasan kirjastot sulkevat ovensa kolmeksi viikoksi

Vaasassa on viikonloppuna viimeiset hetket käydä kirjastossa vähään aikaan. Kirjastojärjestelmät uusitaan ja kirjastot menevät kiinni kolmeksi viikoksi.

Kotimaa
Henkilö palauttaa kirjoja palautusautomaatin kautta.
Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan kirjastot sulkevat ovensa joulukuun alussa kolmeksi viikoksi. Syynä on kirjastojen siirtyminen yhteiseen kirjastojärjestelmään. Kaikkiaan muutos koskee pääkirjastoa, kahdeksaa sivukirjastoa, viittätoista koulukirjastoa sekä toisen asteen oppilaitoskirjastoa. Kirjoja ei voi lainata, uusia eikä varata tänä aikana.

– Meillä on ollut kuntaliitoksesta lähtien kaksi järjestelmää, ja kaksi vuotta on menty kahdella järjestelmällä. Nyt päästään yhteen ja samaan. Meillä on aktiivisia lainaajia 50 000 ja lainoja 1,2 miljoonaa vuositasolla, kertoo Vaasan kirjastotoimen apulaisjohtaja Marja Mikola.

Mikola toivoo, että uudistus näkyy luotettavampana ja parempana palveluna. Kirjastojärjestelmällä ja verkkokirjastolla on nyt sama toimittaja, ja toiveissa on muun muassa, että keväällä saataisiin avattua verkkomaksamisen mahdollisuus. Operaatio on iso ja siirtyminen vie aikaa.

– Se on pitkä juuri tämän takia, kun emme päivitä vaan aloitamme ihan uudella järjestelmällä ja operoimme kahden toimittajan, vanhan ja uuden kanssa. Täytyy antaa heille työrauha ja myös meille vähän aikaa opetella utta järjestelmää, Mikola toteaa.

Uutta korttia ei tarvitse uudistuksen jälkeen hankkia, mutta järjestelmään tulee myös toisen kortin rekisteröintimahdollisuus. Jatkossa siis esimerkiksi kelakortilla tai ajokortilla pystyy myös lainaamaan kirjoja.

Jos pitkää sulkemisaikaa on kritisoitu, niin on tullut myös iloista palautetta, kun palautuspäivä on siirtynyt 8. tammikuuta saakka. Mikola odottaa tästä viikonlopusta vilkasta, kun kirjastot ovat viimeistä päivää auki.