1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ackermann: Suomi on liian riippuvainen Venäjästä

A-studion haastattelemat talousvaikuttajat ovat yhtä mieltä siitä, että Euroopassa on edessä vielä vähintään viisi vuotta kurjuutta. A-studion torstai-iltainen lähes kahden tunnin lähetys etsi ratkaisuja Suomen ja Euroopan kohtalonkysymyksiin.

A-studiossa keskustelemassa Deutsche Bankin entinen pääjohtaja Josef Ackermann, Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila, Euroopan parlamentin varapuhemies Olli Rehn ja Tukholman kauppakamarin toimitusjohtaja Maria Rankka.

Deutsche Bankin entinen pääjohtaja Josef Ackermann nostaa Suomen talouden yhdeksi suureksi kysymykseksi Venäjän.

– Suomen viennistä 10 prosenttia menee edelleen Venäjälle. Suomen on jälleen kerran selätettävä tämä ongelma, niin kuin se joutui tekemään 1990-luvulla. Ruotsi tai mikään muu länsimaa ei ole yhtä riippuvainen Venäjästä, Ackermann sanoo.

"Junckerin paketti parempi kuin ei mitään"

Josef Ackermann suhtautuu varauksella Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kaavailemaan investointiohjelmaan. Jyrki Katainen esitteli keskiviikkona Junckerin noin 20 miljardin euron ohjelman, jonka on tarkoitus houkutella jopa 300 miljardin edestä investointeja Eurooppaan.

Ackermann pitää tärkeänä, että yksityinen sektorin toimijat valitsevat, mihin investoidaan.

Hän näkee tärkeänä myös sen, että investointeja saadaan houkuteltua ongelmamaihin eikä esimerkiksi Saksaan ja muihin suuriin maihin, jotka houkuttelevat muutenkin investointeja.

Viisi vuotta kurjuutta edessä

– Euroopasta on tulossa museo, Tukholman Kauppakamarin toimitusjohtaja Maria Rankka laukoo.

Olli Rehn, Jorma Ollila ja Josef Ackermann kaipaavat kaikki Rankan tavoin uudistuksia – taloudellista, poliittista ja sosiaalista remonttia. Keskustelussa mainitaan niin työmarkkinat, verotus kuin eläkejärjestelmäkin.

Kaikki neljä talousvaikuttajaa on yhtä mieltä siitä, ettei Euroopan talousahdinkoon ole näkyvissä nopeaa ratkaisua. Heidän mukaansa edessä on vähintään viisi vuotta kurjuutta.

Lisää näkemyksiä siitä, miten Suomeen ja Eurooppaan saadaan lisää työtä ja kasvua A-studion erikoislähetyksessä torstai-iltana. Ohjelman voi katsoa Yle Areenasta.

Mukana keskustelussa muun muassa Deutsche Bankin entinen pääjohtaja Josef Ackermann, Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila, Euroopan parlamentin varapuhemies Olli Rehn, Tukholman kauppakamarin toimitusjohtaja Maria Rankka, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, EK:n puheenjohtaja Ilpo Kokkila, Teollisuuden palkansaajien tuleva puheenjohtaja Jorma Malinen, PKC Electronicsin pääluottamusmies Pirkko Valtanen, VATT:n pääjohtaja Juhana Vartiainen ja pääomasijoittaja Inka Mero KoppiCatchista.