1. yle.fi
  2. Uutiset

Vapaavuori ja Kokkila talousahdingosta: Suomalaisilla motivaation puute

Valtion taloudellista tutkimuskeskuksen pääjohtaja Juhana Vartiainen vaati hallitukselta radikaaleja toimia talouskasvun luomiseksi; eläkeikä ylös, työttömyysputki- ja yleiskorotukset pois sekä työvoiman vapaa liikkuvuus kaikkialta maailmasta.

Kotimaan uutiset
A-studion erikoisohjelmassa ruodittiin Suomen taloustilannetta.

Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja ja elinkeinoministeri nimesivät motivaation puutteen yhdeksi syyksi Suomen talouden heikkoon tilaan. Myös korkeiden työvoimakustannusten ja jähmeiden työmarkkinoiden katsottiin vaikuttaneen talousahdinkoon.

– Ihmisillä ei oikein riitä motivaatiota yrittää tai tehdä työtä ja siihen meidän pitäisi löytää uusia lääkkeitä, sanoi EK:n Ilpo Kokkila Ylen A-studiossa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) totesi suomalaisilla olevan asenneongelma.

– Meillä ei ole enää sellaista samanlaista nälkää aidosti parantaa omaa ja seuraavan sukupolven asemaa, jota oli silloin kun tätä maata ja Eurooppaa rakennettiin. Tässä me poiketaan olennaisesti Aasiasta, joka tällä hetkellä kasvaa.

Palkankorotukset unohdettava kilpailukyvyn nimessä

Ulkomaiset ja suomalaiset talousvaikuttajat varoittivat A-Studion erikoislähetyksessä, että Eurooppaa uhkaa jopa viiden vuoden nollakasvu. Mikä siis avuksi?

Vapaavuori peräsi maltillista palkkaratkaisua useammaksi vuodeksi, jotta ero kilpailijoihin saadaan korottua umpeen. Työvoimakustannukset ovat nousseet Suomessa finanssikriisin jälkeen enemmän kuin keskeisissä kilpailijamaissa Saksassa ja Ruotsissa.

Ministeri Vapaavuori kuitenkin korosti, että tämä ei ole ainut syy Suomen ahdinkoon vaan kysymys on useiden sattumien summasta.

– Suomen osalta kaikkein merkittävin yksittäinen asia on se, että meidän perinteiset teollisuuden kivijalat; paperiteollisuus ja ennen kaikkea Nokia-klusteri romahtivat samaan aikaan.

Myös Ilpo Kokkilan mielestä palkkojen korotusvaraa ei ole. Vielä suurempana ongelmana hän piti kuitenkin Suomen juostamattomia työmarkkinoita.

VATT:n Vartiainen: Hallituksen otettava tiukempi linja

Valtion taloudellista tutkimuskeskuksen (VATT) pääjohtaja Juhana Vartiainen vaati valtiolta reformeja ja esitti radikaaleja toimia. Hänen mukaansa markkinatalous kyllä seuraisi innovaatioilla hallitusta. Vartiainen ehdotti alkuun eläkeiän nostoa ja työttömyyseläkeputken poistoa.

– Jos samalla lopetettaisiin yleiskorotukset, niin ikääntyneiden työllisyys paranisi. Sitten on tämä työikäisen väestön pieneneminen ja osaamisen puute. Vapautettaisiin rekrytointi kaikkialta maailmasta. Jos joku saisi työtarjouksen Suomesta, vaikka onkin EU:n ulkopuolelta, niin hän saisi automaattisesti työluvan. Nämä olisivat todellisia reformeja ja hallituksen käsissä.

VATT:n Vartiainen painotti, että hallituksen pitäisi myös asettaa tiukemmin vaatimuksia työmarkkinajärjestöille muiden pohjoismaiden tapaan.

– Luotte nyt sellaisen kuvion, että kilpailukyky paranee tai tulee seuraamuksia. Hallitus on ollut mielestäni liian äänetön yhtiömies tässä kuviossa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoi kannattavansa Vartiaisen ajatuksia, vaikka esimerkiksi yleiskorotusten poisto ei olekaan hallituksen päätäntävallassa.

Lue seuraavaksi