1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Avioliittolain käsittely alkoi kiistelyllä adoptiosta

Avioliittolain muutoksen vastustajat pelkäävät, että samaa sukupuolta olevien adoptio-oikeus tyrehdyttäisi lasten saannin monista maista.

politiikka
Lakivaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Anne Holmlund eduskunnan täysistunnossa Helsingissä torstaina.
Lakivaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Anne Holmlund eduskunnan täysistunnossa Helsingissä torstaina.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Avioliittolain muutoksen käsittely eduskunnassa alkoi kiistelyllä adoptiosta. Lakivaliokunnan enemmistö vastustaa kansalaisaloitetta. Valiokunnan kannan esitteli esitteli puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.)

Avioliittolakia halutaan kansalaisaloitteessa muuttaa niin, että myös samaa sukupuolta olevat voivat mennä naimisiin.

– Avioliitto on vanha perinteinen instituutio, aloite johtaisi perinteisen avioliittokäsityksen muuttumiseen.

Valiokunnan enemmistö epäilee, että Suomen kansainväliseen adoptioon aiheutuisi suurta haittaa, kun osa maista ei halua luovuttaa lapsia maihin, joissa samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat mahdollisia.

– Venäjä on keskeyttänyt adoptiot Ruotsin kanssa, Holmlund sanoi. Hänen mukaansa lainmuutos voisi keskeyttää Suomessa meneillään olevia adoptioita.

Ennen näin suurta lainmuutosta tulisi lakivaliokunnan mukaan vaatia lapsivaikutusten arviointi.

Kansanedustaja Jani Toivola (vihr.) kertoi, että aloitteella oli 160 000 allekirjoittajaa.

– Se on ehdottomasti demokratian ja eduskunnan läpinäkyvyyden voitto

Toivola korosti, että kyseessä on lainsäädännöllinen ja tasa-arvokysymys. Toivolan mukaan luovuttajamaiden kanssa voidaan sopia, että lapsia ei luovuteta samaa sukupuolta oleville pareille. Lisäksi voidaan hakea uusia adoptiomaita.

Perussuomalaisten Mika Niikon mukaan on sanottu, ettei lainmuutos ole keneltäkään pois.

– Tämä ei ole totta. Se on lapsen oikeuksista pois.

Hänen mukaansa asia ei ole ihmisten oikeus- eikä tasa-arvokysymys

– Tätä ohjaavat aikuisten halut ja tarpeet, joita on alettu kutsua ihmisoikeuksiksi. Pappien peukutukset ovat saaneet ihmiset hämmennyksiin.

Lue seuraavaksi