1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

EKP:n Draghi haluaa siirtää valtaa jäsenmailta kohti yhteistä päätöksentekoa

Euroopan keskuspankin pääjohtaja esittää talous- ja finanssiunionia. Mario Draghi saapui Helsinkiin Suomen pankin vieraaksi.

talous
Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi Frankfurtin pankkiirikongressissa perjantaina 21. marraskuuta 2014.
Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi Frankfurtin pankkiirikongressissa perjantaina 21. marraskuuta 2014.Boris Roessler / EPA

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi esittää siirtymistä kohti nykyistä selvästi laajempaa yhteiseurooppalaista päätöksentekoa.

Suomen Pankin vieraaksi Helsinkiin saapuneen Draghin mukaan nykyiset rahaliiton eväät eivät Draghin mukaan enää yksinään riitä talouden hyvään hoitoon.

– Ennen kuin voimme tehdä voitavamme, meidän on otettava ratkaiseva askel kohti finanssiunionia. Epäilykset talous- ja rahaliiton kestävyydestä saadaan väistymään vasta, kun talous- ja rahaliitto on valmis kaikissa suhteissa. Eli kun meillä on pankki- ja pääomamarkkinaunioni sekä talous- ja finanssiunioni, Draghi korosti.

– Vaikka rahaliitto on selvinnyt monesta koitoksesta, se ei ole vielä valmis.

Draghin mukaan esimerkiksi suomalaisillekin tutut rakenneuudistukset pitäisi tehdä yhteisporukalla koko Euroopassa. Nyt jokainen maa päättää rakenneremonteistaan itse.

– Rakenneuudistukset ovat yhteistä etua koskeva asia ja niiden vaikutukset leviävät maasta toiseen. Siksi tulisi käyttää todellista yhteistä päätäntävaltaa. Olisi siirryttävä koordinoinnista yhteiseen päätöksentekoon ja säännöistä yhteisiin instituutioihin, Draghi painotti.

Draghin puhetta Helsingissä kuunnellut tunnettu eurokriitikko, kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen Helsingin yliopistosta epäilee liitovaltiokehityksen toteutumismahdollisuuksia.

– Se tarkoittaa sitä, että suomalaista budjettivaltaa siirtyisi yhteisötasolle Euroopan rahaliittoon. Se on erittäin vaikea viedä poliittisesti läpi melkeinpä missä tahansa jäsenmaassa.

Seuraavan kerran Draghia kuunnellaan herkällä korvalla viikon päästä, kun hän kertoo EKP:n neuvoston uusista päätöksistä.

Lue seuraavaksi