Pilkekauppa hyvässä vauhdissa – harmaa talous hidastaa hintakehitystä

Talvea lähestyessä polttopuukauppa kiihtyy. Pilkekauppa alkaa elokuussa ja viimeistään syksyn ensimmäiset pakkaset saavat ihmiset havahtumaan. Polttopuukauppaan pesiytynyt harmaa talous heittää hiekkaa pilkepuun hintakehitykselle.

talous
pilkesäkki nostetaan lavalle
Arto Loukasmäki / Yle

Pilkekauppa alkaa olla hyvässä vauhdissa. Polttopuukauppa käynnistyy perinteisesti koulujen alkaessa elokuussa ja talvea kohden mentäessä kauppa vilkastuu sen mukaan mitä kylmempi on sää.

– Edelleen koivu on kysytyin ja pitää pintansa. Eniten on kysyntää 33 senttisestä koivupilkkeestä, kertoo mainualainen yrittäjä Pasi Suutari.

Sää merkitsee myös pilkeyrittäjälle paljo varsinkin talvella. Mitä kovempi pakkanen, sitä tiuhempaan puhelin soi.

– Myös syksyllä ensimmäiset pakkaset säväyttää. Joten säällä on iso merkitys, sanoo Suutari.

Pilkeyrittäjän toiminta perustuu vakioasiakkaisiin. Pasin pilkkeessä puukauppa on säkkikauppaa. Yksi säkki vetää sisäänsä puolitoista kuutiota polttopuuta.

Kipurajalla mennään vaikka tuntuu, että se on iso summa.

Pasi Suutari

– Keskiverto vakioasiakas ostaa kerralla 2–3 säkkiä puita. Toki yhdenkin säkin toimitamme, koska kaikilla ei ole tarpeeksi tilavaa säilytystilaa polttopuille. Yhden säkin ostavilta tulee useita tilauksia talven aikana, kertoo Pasi Suutari.

Polttopuualalla kilpailutilanne on kova ja se säätelee myös pilkepuun hinnan. Pahin kilpailija on kuitenkin harmaa pilkekauppias.

– Veroton kauppa näyttelee omaa osaansa, kun puun hintaa muodostetaan. Kipurajalla mennään vaikka tuntuu, että se on iso summa. Mutta kun kaikki kulut lasketaan ja ollaan itselle rehellisiä, niin siitä se hintapolitiikka muodostuu, laskee Suutari.