Orpo paljasti maataloustukien maksupäivät

Viljelijöiden laariin valuu ensi vuonna tukirahaa lokakuussa ja joulukuussa. Pelkoa palkattomasta vuodesta ei enää ole.

Kotimaa
Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo
Maa- ja metsätalousministeri Petteri OrpoVesa Moilanen / Lehtikuva

Viljelijät saavat ensimmäisen tuntuvan maataloustukierän ensi vuoden lokakuun alkupuolella ja toisen joulun alla. Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi aikataulusta torstaina eduskunnan kyselytunnilla. Tukien maksatuksen siirtyminen pääosin vuodelle 2016 estetään Maaseutuviraston ja ELY-keskusten lisärahoituksella.

- Päivä on arviolta 9.10.perjantaina. Silloin 400 miljoonaa luonnonhaittakorvauksia pystytään maksamaan viljelijöille. Se on merkittävä summa, sanoi Orpo

Orpon mukaan vuodelle 2016 siirtymässä ollut 300-400 miljoonan euron tuki pystytään myös maksamaan vielä vuoden 2015 puolella, joulun alla. Orpo sanoi, että hän on erittäin tyytyväinen ratkaisuun ja saanut viljelijöitä runsaasti kiitosta.

- Kysymyshän on siitä nyt siitä, että oikeus tapahtuu.

Maataloustukien maksatuksen siirtyminen osin seuraavalla vuodelle ei ole tavatonta. Orpo muistutti, että aiemminkin 200 miljoonaa on maksettu seuravan vuoden keväällä sillä tukien maksun perusteet vahvistuvat vuoden vaihteen tilanteeen mukaan. Siirtyvä summa nousee nyt vajaalla parillasadalla miljoonalla eurolla. Orpon mukaan se ei johdu Suomesta vaan Euroopan unionin uusista säädöksistä.

Tukia ei haluta karhuta takaisin

Keskustan vaatimus siitä, että tukien maksatusta voitaisiin siirtää vielä sata miljoonaa euroa lisää vuoden 2015 puolelle voisi Orpon mukaan tuoda mukanaan vaikeuksia.

- Se merkitsisi sitä, että maksaisimme näistä isoista merkittävistä tukipoteista sataprosenttisesti koko summan. Se tarkoittaa sitä, että jos tulisi korjattavaa niin sitä ei voisi tehdä sen loppusumman puitteissa vaan pitäisi lähettää viljelijöille takaisinperintämaksuja ja siihen me emme halua mennä eivätkä varmaan viljelijätkään.

Maaseutuvirasto ilmoitti tukien maksun lykkääntymisestä lokakuussa. Virasto ilmoittama aikataulu olisi johtanut käytännössä siihen, että viljelijät eivät olisi saaneet ensi vuonna työstään palkkaa.

Maataloustukien maksatuksen siirtoaikeet johtuivat maataloushallinnon vaikeuksista ja ELY-keskusten väen vähentämisestä.