Lehti: Venäläispankki lainaa 40 miljoonaa Ranskan äärioikeistolle

Marine Le Penin Kansallisen rintaman väitetään saaneen parlamentti- ja presidentinvaalikampanjoitansa varten Venäjältä mittavan lainan venäläispäättäjien myötävaikutuksella.

Ulkomaat
Marine Le Pen
Marine Le PenChristophe Karaba / EPA

Ranskan äärioikeistopuolue Kansallinen rintama on hakenut Venäjältä yhteensä 40 miljoonaa euroa lainaa, kertoo ranskalainen tutkivaan journalismiin erikoistunut sivusto Mediapart.

Muutamaa päivää aiemmin ranskalaislehdet paljastivat, että Marine Le Penin johtama Kansallinen rintama on saanut yhdeksän miljoonan euron lainan First Czech Russian Bank –pankilta.

Uuden väittämän mukaan puolueelle olisikin tiedossa huomattavasti suurempi 40 miljoonan euron lainapotti. Yhdeksän miljoonaa euroa oli vasta ensimmäinen siitä nostettu lainaerä, nimettömänä pysyneet puoluelähteet kertoivat.

Tapaus on aiheuttanut skandaalin Ranskassa, jossa rahoitusjärjestely on nähty poikkeuksellisena vieraan valtion puuttumisena Ranskan poliittiseen elämään.

Le Pen kiisti lehden väitteet.

– Mainitut summat ovat keksittyjä. Kansallinen rintama on saanut yhdeksän miljoonan euron lainan. Piste, hän kirjoitti Twitter-tilillään.

Suosiotaan kasvattanut Kansallinen rintama tarvitsee varat vuoden 2017 presidentin- ja parlamenttivaalikampanjoihinsa. Sitä ennen käydään ensi kevään aluevaalit eikä puolue ole ollut varoissaan viiden miljoonan euron kassallaan. Le Pen on arvostellut ranskalaispankkeja siitä, että nämä eivät suostu lainoittamaan puoluetta.

Tsekkiläislähtöisen First Czech Russian Bank -pankin omistaa Kremlin liittolaisena tunnettu liikemies Roman Popov. Venäläisen Kommersant-lehden mukaan Kansallisen rintaman lainasopimuksia ei olisi tuskin voitu solmia ilman venäläisviranomaisten myötävaikutusta. Venäjän taholla lainasopimusta olisi Mediapartin mukaan ollut hieromassa kansanedustaja Alexander Babakov, joka on EU:n pakotelistalla Ukrainan kriisin johdosta.

Aiemmin tällä viikolla lainan ensimmäisen erän tultua julki Le Pen torjui Le Monde –lehden haastattelussa, että laina sitoisi häntä tai puoluetta poliittisesti. Hän muistutti, että Kansallisen rintaman Venäjä-myönteisyys on ollut tiedossa.

Lehtitietojen mukaan venäläispankit olisivat rahoittaneet myös useita muita eurooppalaisia äärioikeiston ryhmiä, kuten Kreikan Kultaista aamunkoittoa. Rahoitusjärjestelyjä on tulkittu Kremlin yrityksinä ostaa itselleen suopeita liittolaisia Euroopassa.

Neuvotteluja pankin kanssa käynyt Kansallisen rintaman europarlamentaarikko Jean-Luc Schaffhauser on myöntänyt saaneensa pankilta 140 000 euron palkkion roolistaan lainan välittäjänä. Hänen tiedetään hiljattain matkustaneen Itä-Ukrainaan osallistuakseen ”vaalitarkkailijana” Venäjän tukemien kapinallisten järjestämiin vaaleihin.