1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Homoliitot kuumentavat yhä ranskalaisten tunteita

Ranskassa toissakeväänä hyväksytty, homoseksuaalien avioliitot salliva laki jakaa yhä kansaa. Homoliittojen vastaiset mielenosoitukset keräävät kymmeniä tuhansia osallistujia, minkä lisäksi useat poliitikot ovat vaatineet avioliittolain muuttamista tai kumoamista.

Homoseksuaaliset avioliitot sallivan lain kannattajat juhlivat parlamentin äänestystulosta Pariisissa huhtikuussa 2013. Kuva: Guillaume Horcajuelo / EPA

Homoseksuaalien avioliitto- ja adoptio-oikeuden salliminen oli yksi Ranskan sosialistipresidentin François Hollanden tärkeimmistä vaalilupauksista. Laki astui voimaan toukokuussa 2013, valtavien ja paikoin väkivaltaisiksi yltyneiden mielenosoitusten saattelemana.

Suurin osa ranskalaisista kuitenkin ajattelee, että homoliittojen laillistaminen oli hyvä päätös. Tätä mieltä on myös Soraya-niminen pariisilaisnainen.

– Homoliitot salliva laki takaa oikeutuksen sellaisille perhesuhteille, jotka ovat aiemmin jääneet vähän pimentoon. Uskon, että homoseksuaalit voivat olla vanhempina yhtä päteviä kuin heterotkin, Soraya sanoo.

Konkreettisimman muutokset uusi laki onkin tuonut juuri homoperheille. Aiemmin ranskalaisilla homopareilla oli oikeus solmia niin sanottu siviililiitto (le pacte civil de solidarité), joka ei kuitenkaan sallinut perheen sisäistä adoptiota.

– Homot rakastuvat ja he perustavat perheitä. Olen itsekin isä, joka rakastaa lapsiaan. Tämä laki tuo turvaa, sanoo Jean-Charles Merry -niminen homomies, jolla on kaksi lasta.

 – Toki avioliitto-oikeus on minulle myös symbolisesti hyvin tärkeä, Merry lisää.

Kuva: Juha Nurminen / Yle

Homojen adoptio-oikeus jakaa mielipiteitä

Kaikki eivät suinkaan ole liberaalien pariisilaisten kanssa samaa mieltä. Homoliittojen vastustajat ovat jatkaneet Ranskassa protestejaan ja vaativat lain kumoamista.

Pääosin katolista oikeistoa edustava La Manif pour tous eli Kaikkien mielenosoitus -niminen liike kokoaa Ranskan kaduille jatkuvasti kymmeniä tuhansia mielenosoittajia.

Liikkeen johtaja Ludovine de la Rochère sanoo, että homoliitot ja -adoptiot salliva laki polkee lasten oikeuksia.

– Vastustamme lakia, sillä valtion tehtävä ei ole puolustaa ihmisten rakkaussuhteita vaan tukea yhteiskunnan tärkeintä yksikköä eli perhettä. Lapsella tulee olla oikeus isään ja äitiin, hän sanoo.

Ludovine de la Rochèren sanoo pelkäävänsä, että adoptio-oikeus johtaa käytännössä myös homoparien hedelmöityshoitojen ja sijaissynnytysten sallimiseen.

– Ranskalainen naispari voi lähteä ulkomaille hedelmöityshoitoihin, palata lapsen kanssa Ranskaan ja adoptoida hänet kumppaninsa kanssa.

Kuva: Juha Nurminen / Yle

Poliitikot kosiskelevat traditionalisteja – Sarkozy väläytti lain muuttamista

Kansalaisten konservatiivisemman laidan ärtymys ja sen kanavoiminen poliittiseksi kannatukseksi kiinnostaakin ranskalaisia poliitikkoja. Esimerkiksi moni keskustaoikeistolaisen UMP-puolueen edustajista on ehdottanut avioliittolain muuttamista tai jopa sen mitätöimistä.

Viimeksi avioliittolain muuttamista väläytti ex-presidentti Nicolas Sarkozy, joka käy parhaillaan UMP-puolueensa puheenjohtajakisaa.

Homoseksuaalien oikeuksia puolustavan järjestön edustaja Mathieu Nocent tunnustaa, että lain vastustajien joukko on hallinnut julkisuutta taitavasti.

– En usko, että tämän joukon poliittinen painoarvo olisi lopulta niin kovin merkittävä. Mutta he ovat äänekkäitä ja organisoituneita ja saavat siksi mielipiteilleen aiempaa enemmän mediahuomiota, Nocent pohtii.

Mathieu Nocent itse osallistui toissakeväänä homoliitot sallivan lain valmisteluun. Hänen mielestään puheet lasten oikeuksien polkemisesta eivät ole perusteltuja.

– Homoparit perustavat perheitä ja he tekivät sitä jo ennen uutta avioliittolakia. Se on tosiasia, joka ei muuksi muutu. Adoptio-oikeus suojelee lapsia, sillä se takaa hänelle juridisen suhteen niihin aikuisiin, joiden kanssa hän on kasvanut.