1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Guerreron väkivallan muisto ei unohdu: "Näin kun ystäväni ammuttiin"

Guerreron osavaltion väkivalta kuohuttaa Meksikossa. "Näin kun ystävääni osui luoti", kertoo poliisien ja rikollisten tulituksesta selvinnyt 19-vuotias opiskelija Ylen haastattelussa. Hallinto yrittää väkivaltaa kuriin joukkojen siirrolla alueelle.

Ulkomaat
Pääkaupungissa Mexicossa mielenosoittajat vaativat presidentin eroa.

Guerreron osavaltiossa Meksikossa rikollisjengit tappavat toisiaan, paikallinen poliisi toimii usein rikollisten laskuun ja opiskelijanuoret ryöväävät kuorma-autoja. Koko Meksikoa järkyttäneen opiskelijoiden joukkomurhan jälkeen hallinto lopulta yrittää saada tilanteen hallintaansa.

Kun saavuimme joukkomurhan tapahtumapaikalle Igualan kaupunkiin, samaan aikaan kaupungin rajan ylitti myös useita armeijan sotilaskolonnia – kymmeniä maavoimien raskaita ajoneuvoja. Kaupunkiin on siirretty myös suuret määrät keskushallinnon poliiseja.

Guerreron omat poliisivoimat on siirretty syrjään, niiden kerrotaan tehneen yhteistyötä rikollisjärjestöjen kanssa.

Presidentti Enrique Pena Nieto ilmoitti torstaina, että keskushallinto voi muuallakin maassa alistaa paikallispoliisit valvontaansa. Muitakin uudistuksia hän lupasi, jotta väkivalta saataisiin kuriin.

Kadonneiden ja murhattujen opiskelijoiden koulussa Ayotzinapassa
kampanjoidaan innolla sekä väkivaltaa että maan hallintoa vastaan.
Kadonneiden ja murhattujen opiskelijoiden koulussa Ayotzinapassa kampanjoidaan innolla sekä väkivaltaa että maan hallintoa vastaan.Tapani Hannikainen / Yle

Korruptoitunutta pormestaria syytetään iskusta

Siinä onkin tekemistä. Monissa paikoin Guerreroa on erittäin levotonta.

Pintapuolisesti elämä on rauhallista – kansa käy töissä ja istuu ravintoloissa aivan normaalisti. Mutta missä tahansa saattaa leimahtaa. Pahinta ovat rikollisjärjestöjen välienselvittelyt ja muu järjestäytynyt rikollisuus.

Rikollisten iskun kohteeksi joutuivat syyskuussa opiskelijoiden kaappaamat bussit. 43 nuorta on yhä kateissa, ilmeisesti heidät on tapettu.

Ensin busseihin tunkeutuivat poliisit, sitten rikolliset. Moni arvioi, että käskyn iskuun antoivat huumekartelliyhteyksistään tunnettu pormestari ja hänen vaimonsa.

Ruumiit kipattiin kaatopaikalle

Tapetut opiskelijat viskattiin tälle kaatopaikalle - rikolliset sanovat
polttaneensa heidät tuolla alhaalla, missä näkyy mustunut maa-alue.
Tapetut opiskelijat viskattiin tälle kaatopaikalle - rikolliset sanovat polttaneensa heidät alhaalla näkyvällä mustuneella maa-alueella.Tapani Hannikainen / Yle

Kävimme iskun tapahtumapaikoilla. Kynttilät ja ristit muistuttavat iskusta – sekä myös kaupungilla Igualassa partioivat armeijan erikoisjoukot.

Erityisen synkeä vierailukohde oli kaatopaikka, johon rikolliset tunnustavat opiskelijat heittäneensä. Coculan pikkukaupungin ulkopuolella sijaitseva kaatopaikka on rotko, jonne jätteet kipataan.

Rotkon pohjalla on laajahko hiiltynyt alue – se on paikka, jossa Guerrero Unidosin rikolliset sanovat nuorten ruumiita polttaneensa kymmenen tunnin ajan.

Marx, Lenin ja Che Guevara esikuvina

Ayotzinapan opettajakoulun julisteista huokuu väkevä
vallankumousromantiikka.
Ayotzinapan opettajakoulun julisteista huokuu väkevä vallankumousromantiikka.Tapani Hannikainen / Yle

Raúl Isidro Burgosin opettajakoulussa soi kumoushenkinen musiikki. Laitoksen keskusaukiolla tarjoillaan lounasta soppakanuunoista, aukion reunoille on lastattu elintarvikkeita ja vaatepinoja.

Julisteissa ja banderolleissa hehkuvat Marxin, Leninin, Che Guevaran ja monien muiden vallankumousikonien kasvot. Täällä aiotaan ilmiselvästi muuttaa maailmaa.

Tässä opettajankoulutuslaitoksessa opiskelivat ne 43 nuorta miestä, jotka joutuivat kadoksiin syyskuisen iskun jälkeen. Omaiset uskovat lastensa olevan hengissä – hallinto piilottelee heitä, väitetään.

Opiskelijoilla tapana kaapata muiden omaisuutta

Syy opettajakokelaiden kumoukselliseen intoon löytynee osittain alueen köyhyydestä ja syrjäisyydestä. Mutta itse asiassa opettajien ja opiskelijoiden radikalismissa on Meksikossa pitkä perinne.

Opiskelijat nimittäin kaappaavat busseja ja kuorma-autoja ja vaikkapa moottoriteiden maksupisteitä. Saamansa rahat he jakavat köyhille, sanotaan.

Tällaista laittomuutta yhteiskunta on sietänyt. Mutta nyt jostain syystä opiskelijat itse joutuivat äärimmäisen brutaalin iskun kohteiksi.

"Näin kun ystävääni osui luoti"

Ayotzinapassa hallinto lupaa miljoonan peson löytöpalkkiota, jos kadonneet
opiskelijat löytyvät elossa.
Ayotzinapassa hallinto lupaa miljoonan peson löytöpalkkiota, jos kadonneet opiskelijat löytyvät elossa.Tapani Hannikainen / Yle

19-vuotias Angel de la Cruz oli bussissa, kun poliisit hyökkäsivät. Hän sanoo, että ampuminen alkoi täysin yllättäen.

– Käännyin vaistomaisesti katsomaan, miten ystävieni kävi. Näin kun ystävääni Aldoon osui luoti. Hän kaatui, kun häntä osui päähän, Angel kertoo koulun käytävällä.

Angel itkee, kun hän kertoo ystävästään ja bussissa syntyneestä paniikista. Nuoret olivat yrittäneet ulos, mutta poliisi jatkoi ampumista.

Ahdinkoon joutuneet nuoret luulivat vaaran olevan lopulta ohi, kun poliisit poistuivat, mutta pahin olikin vielä edessä.

Poliisi päästi rikolliset bussiin

Bussiin nousi rikollisliigan miehiä, jotka alkoivat ampua. Jotkut pääsivät karkuun, kuten Angel.

– Sillä hetkellä onnistuimme pakenemaan. Juoksimme eri suuntiin, kuka mihinkin henkensä edestä, Angel kertoo.

Nelisenkymmentä jäi rikollisten käsiin. Gangsterit heittivät nuoret auton lavalle, veivät heidät naapurikaupungin Coculan kaatopaikalle ja viskasivat rotkoon.

Osa oli jo tukehtunut matkalla ahtaalla lavalla. Osa oli ehkä elossa, kun rovioita sytytettiin. Jäännökset rikolliset kertoivat heittäneensä jokeen

Omaiset jaksavat uskoa, että pojat ovat elossa

Moni omainen uskoo rakkaidensa olevan elossa. "Hallinto piilottelee heitä" – näin halutaan uskoa.

Motiivi tähän olisi hallinnon läheinen yhteistyö rikollisjärjestöjen kanssa, sekä hallinnon sekaantuminen huumekauppaan ja muuhun rikollisuuteen.

Nuorten kuolemaa ei ole voitu vielä aukottomasti todistaa, sillä DNA-näytteiden tulokset eivät ole vielä valmiita joesta löytyneistä ruumiiden osista.

Yksi omainen, joka ei voi edes toiveiden oljenkorteen tarttua, on Ayotzinapassa asuva Bertha Nava. Hänen poikansa murhattiin bussissa.

Hän kuvailee poikaansa ahkeraksi ja lahjakkaaksi nuoreksi, joka aina ensin ajatteli muita kuin itseään. Köyhä perhe on nyt lyöty maahan. Isä katselee masentuneena tyhjää tv-ruutua. Bertha jaksaa kuitenkin puhua tapahtumasta.

"Hallinto järjesti joukkomurhan"

Hänkin syyttää paikallisen hallinnon olevan joukkomurhan takana – hallintoa hän pitää rikollisuuden jatkeena. Hän itse on kiertänyt maata karavaanissa, jossa kerrotaan tapauksesta ja haetaan tukea väkivallan vastaiselle taistelulle.

Ja työsarkaa siinä todella riittää. Huumekauppaan liittyvän rikollisuuden rinnalle on tullut uutta laittomuutta, etenkin kiristystä ja ihmisten sieppaamista.

Edellisen presidentin aikaan 2006–2012 Meksikossa käytiin sotaa huumerikollisuutta vastaan. Rikollisuus jäi, mutta 60 000–90 000 ihmistä tapettiin.

Avointa huumesotaa ei käydä enää, mutta joukkohautoja kaivetaan auki ja väkivalta jatkuu. Opiskelijoiden joukkomurhan jälkeen meksikolaiset kuitenkin näyttävät sanovan "jo riittää" korruptiolle ja väkivallalle. Presidentinkin eroa on vaadittu. Eri asia on, onko tällä kansanliikkeellä pysyvämpää merkitystä.

Yle Uutiset / Tapani Hannikainen, Ayotzinapa/Iguala, Meksiko

Lue seuraavaksi