Hyppää sisältöön

Vesa Alakärppä vie käytettyjä lahjoitussilmälaseja Tansaniaan

Mikkeliläinen optikko ja yrittäjä lähtee Afrikkaan tekemään näöntarkastuksia. Matkalaukussa on 300 paria suomalaisten lahjoittamia silmälaseja.

Optikkoyrittäjä toivoo reissulle varjoisia näöntarkastuspaikkoja. Kuva: Ari Huomolin / Yle

Kun optikko Vesa Alakärppä tekee näöntarkastuksia Mikkelissä, hänellä on käytettävissään kokonainen arsenaali erilaisia teknisiä laitteita. Kussakin laitteessa asiakas istutetaan penkille, leuka ja otsa asetetaan paikoilleen pehmukkeille. Ensimmäisessä laitteessa tuijotetaan kuumailmapalloa, toinen puhaltaa ilmavirtauksia päin näköä ja kolmas laite yrittää sokaista asiakkaan kirkkaalla välähdyksellä.

Laitteiden mittaamat tiedot siirtyvät hetkessä neljännelle koneelle, josta Alakärppä voi tehdä tarkempia johtopäätöksiä asiakkaan tarpeista. Ruudulla näkyy silmämollukan sisältöä, verisuonista hermoihin. Tarvittaessa pian päästäänkin valitsemaan sopivia ja trendikkäitä pokia, jotka voi vaihtaa vaikka puolen vuoden välein. Tämä on suomalaista luksusta.

Prosessi on hiukan erilainen Tansaniassa, jonne Alakärppä lähtee tekemään hyväntekeväisyystyötä kahdeksi viikoksi. Optikon mukaan lähtee matkalaukullinen käytettyjä silmälaseja, noin 300 paria.

Töitä tunteja laskematta

Matkalla Alakärppä saattaa kohdata ihmisiä, joilla ei ole itse varaa hankkia laseja saati, että heillä olisi mahdollisuutta päästä edes ammattilaisen näöntarkastukseen.

– Me menemme Tansaniaan Morogoro-nimiseen kaupunkiin, jossa on rapiat 300 000 tuhatta asukasta. Siellä ympäristössä me pääasiassa operoimme. Siellä on kouluja, joissa on tarkoitus käydä ja myös paikallisten avustustyöntekijöiden avustuksella varattuja kiinteitä tarkastuspisteitä, joissa voidaan operoida, kertoo Alakärppä.

Vision For All -järjestön ja optikkoketjun järjestämälle matkalle lähtee optikoita, avustustyöntekijöitä ja toimittajia. Alakärppä arvioi, että yhteensä silmälaseja lähtee mukaan noin 2000 kappaletta.

Optikoille on odotettavissa pitkiä päiviä.

– Lähdetään siitä, että tehdään töitä ihan aamusta iltaan. Kun sinne asti lähtee, niin kyllä silloin kannattaa tehdä tarkastuksia tunteja laskematta. Tavoite olisi saada mahdollisimman monta tarkastusta per optikko per päivä ja mahdollisimman monet lasit jaettua loppukäyttäjille, toteaa Alakärppä.

Kommunikointi haastavaa

Käytettyjen silmälasien ja malarialääkkeiden lisäksi miehen mukaan lähtee kevyt varustus. Yrittäjän omassa liikkeessä sijaitsevat suuret laitteet jäävät Mikkeliin odottamaan.

– Siellä on mulla käytännössä linssilaatikko mukana, koekehykset ja ilmastointiteipillä liimattu e-taulu. Ja sitten tällainen skiaskooppi, joka mittaa silmän taittovoimaa. Se on hirveän hyvä työkalu, kun kommunikointi voi olla toisinaan vähän haastavaa, niin sillä pystyy aika hyvin tutkimaan asiakkaan näön.

–  Sillä näkee, että miten valo taittuu silmässä ja sen perusteella pystyy arvioimaan minkälainen voimakkuus olisi tarpeen. Kohdemaassa pitää olla varautunut siihen, että siellä ei ole välttämättä sähköä joka paikassa missä tutkitaan, sanoo Alakärppä.

Alakärppä on valmistellut reissua pitkin syksyä keräämällä vanhoja laseja ja hän onkin kiitollinen kaikille ihmisille, jotka ovat osallistuneet keräykseen. Laseja on kertynyt sen verran, että rikkinäisiä tai huonokuntoisia ei reissulle kannata edes ottaa. Monet silmälasit jäävät Suomeen odottamaan tulevia reissuja. Alakärppä matkaa Tansaniaan marras-joulukuun vaihteessa.