Verokohun keskelle joutunut Juncker myöntää: Lakia olisi pitänyt muuttaa

Juncker puolustaa monikansallisten yritysten houkuttelemista Luxemburgiin, mutta myöntää, että hallituksen olisi tulla valvoa sopimuksia paremmin.

Ulkomaat
Jean-Claude Juncker
Jean-Claude JunckerJohn Thys / AFP

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoo katuvansa sitä, ettei pääministerinä ollessaan muuttanut Luxemburgin verolakeja niin, että hallitus olisi valvonut paremmin verosopimuksia monikansallisten yritysten kanssa, The Financial Times -lehti kertoo.

Juncker puhui päivä sen jälkeen, kun hän oli voittanut europarlamentin luottamusäänestyksen, jonka taustalla oli tuohtumus Luxemburgin verokikkailusta.

Juncker joutui ryöpytyksen kohteeksi, kun julkisuuteen nousivat Luxemburgin suuryritysten kanssa tekemät verosopimukset, joiden avulla yritykset pystyivät vähentämään veronmaksuaan roimasti.

The Financial Timesin ja seitsemän muun lehden toimittajia tavatessaan Juncker puolusti maansa pyrkimyksiä houkutella ulkomaisia yrityksiä. Tavoitteena oli hänen mukaansa pankkialasta yhä riippuvaisemmaksi tulleen talouden monipuolistaminen.

Junckerin mukaan hallituksen olisi tullut kuitenkin käydä veropäätöksiä tarkemmin läpi. Hän sanoo nyt, että hänen olisi pitänyt muuttaa lakia niin, että valtiovarainministeri olisi voinut olla mukana.

Lehden mukaan Juncker ilmaisi turhautumisensa siihen, että Luxemburg on huomion keskipisteenä, sillä hänen mukaansa yhtä aggressiivisesti monikansallisia yrityksiä houkuttelevat muun muassa Hollanti ja Irlanti. EU-komissio on jo käynnistänyt tutkimuksen kaikkien kolmen maan verosopimuksista joidenkin suuryritysten kanssa.

Juncker kuitenkin vakuutti, etteivät europarlamentin luottamusäänestys ja veropaljastukset vaikeuta hänen työtään.