Eliel Saarisen suunnittelema 100-vuotias kaupungintalo hehkuu Joensuussa – valotaiteilija saa ihmeitä aikaan

Valotaiteilija Kari Kola saa uutta ilmettä arvorakennukseen tai vaikkapa siltaan. Kola avaa kansainvälisen Valon vuoden Pariisissa teoksellaan "Light is here" tammikuussa 2015.

kulttuuri
Joensuun kaupungintalo.
Kuvaus ja editointi: Maiju Immonen / Yle

Joensuulaisen valotaiteilijan Kari Kolan loihtimaa erikoisvalaistusta voi parhaillaan ihailla Joensuussa. Eliel Saarisen suunnittelema kaupungintalo, joka muistuttaa Helsingin rautatieasemaa, on ehtinyt 100 vuoden ikään. Teoksessa moderni valotaide yhdistyy vanhaan arkkitehtuuriin.

Kun Aurora Carealis -tapahtumassa valaisimme Pielisjoen vartta, rannan väkimäärä 8,5-kertaistui.

Kari Kola

Valonheittimiä on kaikkiaan 100. Tornista on tehty majakka, jonka valo halkoo kaupungin yllä leijuvaa marraskuista pimeyttä. Sunnuntai-iltaan 30. marraskuuta jatkuvan valoteoksen värit on poimittu Joensuun vaakunasta ja visuaalisesta ilmeestä.

Kari Kola on huomannut, että valaistus voisi olla melkoinen myyntivaltti kaupungille.

– Viime vuonna kun Aurora Carealis -tapahtumassa valaisimme Pielisjoen vartta, rannan väkimäärä 8,5-kertaistui. Tämä voisi houkutella bisnestä, kun ihmiset ovat liikkeellä.

Uutena vuotena jälleen järjestettävä viisipäiväinen tapahtuma.

– Nyt vain pitäisi saada kaupunki, yritykset ja rahoittajat innostumaan, toteaa Kola.

Pariisissa näyttävä 360-asteinen teos

Seuraavaksi valotaiteilija suuntaa suuriin ympyröihin Ranskaan. Vuosi 2015 on YK:n yleiskokouksen julistama kansainvälinen Valon vuosi, jolla halutaan nostaa esiin valon merkitys ihmiskunnalle. Kari Kolan Light is here -taideteos käynnistää teemavuoden Pariisissa 19.–20. tammikuuta.

Valon vuoden avajaistapahtuma järjestetään UNESCOn päämajassa, Fontenoy-rakennuksessa Pariisin keskustassa. Light is here on 360-asteinen teos, jonka keskeisinä teemoina ovat revontulet ja aamurusko.

Rakennus värjäytyy sekä viileillä että lämpimillä sävyillä.