Ydinvoiman lisärakentaminen jäihin Ruotsissa

Ruotsin uusi hallitus suhtautuu kielteisesti ydinvoimaan. Vattenfall haluaa myös lisää tietoa maan energiapolitiikan pitkän aikavälin päätöksistä.

Ulkomaat

Ruotsin valtiollinen energiayhtiö Vattenfall on keskeyttänyt suunnitelmansa uuden ydinreaktorin rakentamiseksi, kertoo Ruotsin televisio SVT.

Yhtiön päätöksestä kertoi konsernijohtaja Magnus Hall käydessään Ruotsin valtiopäivillä eilen torstaina.

Vattenfall aloitti uuden reaktorin valmistelutyön tammikuussa. Voimala olisi rakennettu Ringhalsiin maan länsirannikolle, missä yhtiöllä on jo neljä reaktoria. Yhtiö otti yhteyttä Varbergin kuntaan, lähiseudun asukkaisiin ja lääninhallitukseen.

Yhtiö kuitenkin päätti jäädyttää hankkeen saadakseen lisätietoa Ruotsin uuden puna-vihreän hallituksen suunnitelmista. Hallitus suhtautuu ydinvoiman lisärakentamiseen kielteisesti. Vattenfall katsoi viisaimmaksi odottaa Ruotsin valtion energiapoliittisia päätöksiä, samoin kuin markkinoiden suhtautumista uuteen ydinvoimakapasiteettiin.

Ydinvoimarakentaminen on pitkäjännitteistä toimintaa. Yhtiö arvelikin, että jos suunnittelu nyt etenisi normaalisti, reaktorin rakennustöiden ensimmäinen lapionpisto päästäisiin tekemään 2020-luvun puoliväissä.