Hyppää sisältöön

Espoossa aletaan nostaa kaukolämpöä maasta – 120 asteista vettä kilometrien syvyydestä

Energiayhtiöt St1 ja Fortum aloittavat yhteistyön, jonka tavoitteena on rakentaa Suomeen ensimmäinen geotermisellä energialla toimiva teollisen mittakaavan lämpölaitos. Kilometrien syvyyksistä veden mukana nouseva lämpö ohjataan lopulta espoolaisasuntoihin.

St1 on aloittanut geotermistä energiaa hyödyntävän tuontantolaitoksen suunnittelun. Pilottilaitokselle haetaan paikkaa Fortumin Otaniemen tai Kivenlahden lämpölaitoksen alueelta.

Geoterminen energia tuotetaan poraamalla maahan kaksi reikää, joista toiseen johdetaan vettä. Vesi lämpenee maan sisällä ja nousee lopulta toisesta reiästä ulos. Vesi voidaan käyttää suoraan kaukolämmön tuotantoon, kertoo Fortumin Suomen ja Baltian lämpöliiketoiminnasta vastaava johtaja Jouni Haikarainen.

– Kaukolämmön tuotannossa tarvitaan yli 120 asteista vettä ja poraussyvyydeksi on arvioitu jotakin kuuden ja kahdeksan kilometrin välillä. Näitä ei ole tehty maailmassa tähän syvyyteen vielä yhtään, joten laitos on haastava toteuttaa.

Lähes päästötöntä energiaa

Geoterminen lämpö eroaa maalämmöstä muun muassa siinä, että sen tuottaminen vaatii vain hyvin vähän energiaa.

– Veden nostamiseen tarvitaan tietenkin jonkin verran pumppausenergiaa, mutta sähkön tarve on huomattavasti pienempi kuin maalämpöratkaisuissa, joissa maalämpöpumpulla nostetaan miedompia lämpötilatasoa. Tämä on käytännössä 100 prosenttisesti uusiutuvaa energiaa, Haikarainen toteaa.

Geotermisen laitoksen arvioidaan tuottavan parhaimmillaan lämpöä  jopa 40 megawatin teholla. Laitoksen on arvioitu valmistuvan vuonna 2016. Tuolloin Fortum pystyisi kattamaan maansisäsisellä lämmöllä noin kymmenyksen Espoon kaukolämmön tarpeesta.

– Uskomme, että menetelmällä on mahdollista tuottaa merkittäviä määriä energiaa teollisessa mittakaavassa kansainvälisestikin, toteaa  St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen.

.
.