Ylen jouluohjelmatarjonta uudistuu roimasti

Yle on tänä vuonna panostanut lastenohjelmiin ja se näkyy myös jouluaikaan. Joulukalenteri on täysin uudistunut ja joulun alla nähdään myös Kadonnut: Joulupukki -draamasarja. Ohjelmia tähdittävät Miia Nuutila, Kreeta Salminen, Pirkka-Pekka Petelius ja Vesa-Matti Loiri.

viihde
Yle joulukalenteri.
Tähtihetkessä vierailivat jouluohjelmien tekijät, näyttelijät Miia Nuutila ja Kreeta Salminen ja ohjaaja Tommi Lepola.

Ylen Joulukalenteri menee täysin uusiksi tänä vuonna kun Joulukalenteri: Porokuiskaajan__arvoitus marssittaa tontut ruutuun Pirkka-Pekka Peteliuksen esittämän ylitontun johdolla. Ella-kirjoistakin tutun Timo Parvelan kirjoittamassa joulutarinassa tonttukokelas Pirpanasta lähtee Korvatunturilta selvittämään kadulta löytyneen koiran tapausta ja tutustuu Väinöön, hyväsydämiseen joulukoristeiden tekijään.

Pirpanaa näyttelevä sarjan päätähti Kreeta Salminen pääsi virittäytymään talvisiin tunnelmiin keskellä hikisintä kesää.

– Aluksi tuntui absurdilta kun kuvattiin kesä-heinäkuu, että miten pääsee joulutunnelmaan. Mutta ei se ollut yhtään vaikeata. Tunnelma tuli kun meni studiolle ja laittoi vaatteet niskaan lavastusten keskellä muut ihmiset ympärillä.

Tontut ovat hiippailleet joulukalentereissa alusta asti

Ylen tv-joulukalenteriperinne alkoi vuonna 1963 kun ruudussa nähtiin Tähystäjätonttu. Sen jälkeen klassikoiksi ovat nousseet esimerkiksi Kylli-tädin joulukalenteri ja Histamiinin joulukalenteri. Salmisen mukaan tuoreet tekijät eivät ottaneet paineita vanhoista menestyssarjoista.

– Kyllä me lähdimme tekemään ihan uutta ilman sen kummempia stressejä. Ohjelmalla on pitkät perinteet ja tietysti kunnioitan niitä ja myös aikaisempia ohjelmia paljon.

Yleinen aihe läpi matkan on ollut tietysti tonttuilu. Salminen koki tonttu-hahmon heti omakseen.

– Tonttuilu tuli luonnostaan. Kyllä minä tunnistin paljon Pirpanaa itsessäni, hän on tomera, mutta aika sählä, nauraa Salminen.

Kadonnutta joulupukkia metsästetään digitaivaan alla

Aivan joulun alla nähdään Yle TV2:lla tuoretta jouludraamaa. Kadonnut: Joulupukki on kuusiosainen musiikkia ja huumoria sisältävä koko perheen fantasiaseikkailusarja. Ohjelmassa lapset yrittävät ratkoa mystisesti hävinneen Joulupukin arvoitusta. Sarjassa seikkailevat muun muassa Miia Nuutila, Kari Ketonen, Ville Myllyrinne ja Mikko Nousiainen.

Fantasiamaailmaa luotiin digitaalisen lavastustekniikan kautta, kertoo sarjan ohjaaja Tommi Lepola.

– Meillä oli settejä, joissa oli osa oikeaa lavastusta ja sitten sininen seinä. Esimerkiksi lelutehtaan keskellä kaikki tavarat olivat oikeita, mutta sitten oli sininen tausta, joka korvattiin taianomaisella, massiivisella lelutehtaalla. Muutamista virtuaalilavasteista kuten postitoimistosta oli teetetty kuvat, jotta voitiin esitellä näyttelijöille ja lapsille, että tällaista tämä on, eläydypä tähän, sanoo Lepola.

Joulumuoria esittävä Miia Nuutila pääsi ensimmäistä kertaa jouluiseen rooliin ja tekisi mielellään lisää. Joulusarjassa olennaista on oikea tunnelma, sanoo Nuutila.

– Lämpöä, ihanaa jouluntunnelmaa ja hienot lavasteet. Sarjassa on paljon välittämistä, huolta ja fantasiaa.

Twitterissä: @tahtihetki (siirryt toiseen palveluun)