Avioliittolain molemmissa leireissä tunteet pinnassa – kansanedustajiin vedotaan viime hetkillä ennen äänestystä

Sukupuolineutraalin avioliittolain kannattajat ovat täyttäneet Helsingin Kansalaistorin sateenkaarilippuineen. Torilla kaikuvat "Tahdon!"-huudot. Vastustajien muutamien kymmenien henkien joukko puolestaan kokoontuu Eduskuntatalon edessä.

Kotimaa
Mielenosoittajat ovat täyttäneet Kansalaistorin äärimmilleen.
Mielenosoittajat ovat täyttäneet Kansalaistorin äärimmilleen. Yle

Kansalaistori täyttyi heti puoliltapäivin äärimmilleen sukupuolineutraalin avioliittolain puolustajista. Mielenosoitus alkoi "Me odotamme rakkautta, me vaadimme tasa-arvoa, muutos tulee nyt nyt nyt!" -huudoilla.

Yhden maissa paikalla on poliisin arvion mukaan noin 5000 ihmistä ja heitä liikkuu alueelle koko ajan lisää. Osallistujat taputtavat, tekevät aaltoja ja huutavat "Kannatamme lakia, tasa-arvolakia!" sekä "Tahdon, Tahdon!" Tunnelma on Yle Uutisten toimittajan mukaan iloinen ja karnevaalihenkinen. Mielenosoittajilla on mukanaan muun muassa saippuakuplia ja sydämenmuotoisia ilmapalloja. Huuto torilla yltyy, mitä lähemmäs äänestystä tullaan.

Rakkaudenosoituksen tasa-arvoiselle avioliittolaille järjestävät yhteistyössä eri sateenkaarijärjestöt, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja Tahdon 2013 -kampanja.

Vastustajia muutamia kymmeniä

Sukupuolineutraalin avioliittolain vastustajia Eduskuntatalolla.
Sukupuolineutraalin avioliiton vastustajien mielenosoitus Eduskuntatalon portailla on kerännyt paikalle kourallisen ihmisiä.Yle

Vastamielenosoituksessa Eduskuntatalon edustalla on mukana erilaisia kristillisiä tahoja. Paikalle on kerääntynyt nelisenkymmentä ihmistä muun muassa laulamaan virsiä.Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko painotti puheenvuorossaan, että lapsi tarvitsee isän ja äidin.

Eduskuntatalon portailla on käyty satunnaisesti heiluttamassa myös ssateenkaarilippuja ja sellaisten kanssa on menty seuraamaan myös äänestystä. Lehtereille pyrkijöitä on jonoksi asti.

Poliisin mukaan molemmat mielenosoitukset ovat sujuneet rauhallisesti ja asiallisesti.

Eduskunta äänestää sukupuolineutraalista avioliittolaista täysistunnossaan kello 13.