Karkotetut lapset

Suomesta Venäjälle käännytetty 4-vuotias Viktoria päätyi lastenkodin kautta kadulle. Syyrian sotaa paenneet sisarukset teljettiin Suomessa vankilaan ja lähetettiin Milanon kaduille. Raportti tiukan turvapaikkapolitiikan kääntöpuolesta. Yle TV2 to 11.12.2014

Silminnäkijä (tv)
Naylia ja Viktoria

Tiukalla turvapaikkapolitiikalla on kääntöpuolensa. Suomi käännyttää turvaa hakevia lapsia selvittämättä mihin he joutuvat.

Silminnäkijä päätti tutkia, mitä on tapahtunut vuosi sitten käännytetylle 4-vuotiaalle Viktoria-tytölle.

Venäjälle käännytetty Viktoria vangittiin äitinsä kanssa Helsingissä kesällä 2013. Vangitseminen perustui äidin Suomessa asumiseen ilman oleskelulupaa. Ennen käännytystä lasta pidettiin lukkojen takana vankilaolosuhteissa lähes puoli vuotta yhdessä mm. rikoksista tuomittujen miesten kanssa.

Löysimme monien mutkien kautta äidin ja tyttären marraskuisesta Moskovasta. He ovat olleet kodittomina käännytyspäivästä lähtien. Venäjällä tyttö ei ole päässyt esim. päiväkotiin, koska on ollut sielläkin laiton.

Virallisesti lasta ei ole ollut Venäjällä olemassakaan kuin vasta parin kuukauden ajan. Lapsi on ollut neljästi lastenkodissa, nyt jälleen äitinsä kanssa kadulla. Hänen elämässään ei ole ketään muuta kuin koditon äitinsä.

Sara ja Mohamed
Syyrian sotaa paenneet nuoret Sara ja Mohamed Beram hakivat turvapaikkaa Suomesta. Täällä sisarukset vangittiin, ja käännytettiin Italiaan, kadulle.Yle

Tyly on ollut myös Syyrian sotaa paenneiden kahden sisaruksen kohtalo. Turvapaikkaa ei herunut. Sen sijaan heidät vangittiin Imatran poliisivankilan selleihin. Siellä heidän ei sallittu edes vaihtaa vaatteitaan, tai päästä muutamaksi minuutiksi ulos yhden hengen selleistään.

Syyrialaiset sisarukset passitettiin lopulta Suomen vankiloista Milanon kaduille. Sen jälkeen olemme menettäneet kontaktimme heihin.

Sisarukset käännytettiin Italiaan ns. Dublin-menettelyn perusteella, vaikka Italian kritisoitu turvapaikkatilanne on ollut hyvin suomalaistenkin viranomaisten tiedossa. Muun muassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ottanut kantaa lapsiperheiden Italiaan käännyttämistä vastaan. Se tuomitsi marraskuussa Sveitsin, joka käännytti afganistanilaisperheen Italiaan Dublin-asetuksen perusteella selvittämättä, millaisiin olosuhteisiin lapsiperhe siellä joutuu.

Lain mukaan lasta ei saa käännyttää epäinhimillisiin olosuhteisiin. Suomi noudattaa Dublin-asetusta niin sanotulla suppealla tulkinnalla. Se tarkoittaa, että haavoittuvassa asemassa oleminen tulkitaan tiukasti.

Esko Repo
Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo on tyytyväinen Suomen turvapaikkamenettelyyn.Yle

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo ja sisäministeri Päivi Räsänen pitävät nykyistä tulkintaa hyvänä.

Silminnäkijä kysyy, syyllistyykö Suomi päätöksissään muun muassa palautuskiellon vastaiseen toimintaan?

Toimittaja Pihla Tähtisalmi

** **