Hyppää sisältöön

Kärhämä avioliittolaista oli myös taistelua sanojen tunne- ja piilomerkityksistä

Kiistely tasa-arvoisesta tai sukupuolineutraalista avioliitosta on myös sanojan taistelua, sanojen piilo- ja tunnemerkityksiä. Kyse on myös siitä, kuka saa määritellä sanoja ja niiden merkityksiä. Tietokirjailija ja bloggaaja Katleena Kortesuo liputti avoimesti tasa-arvoisen avioliiton puolesta. Hän tarkoittaa juuri noita sanoja, tasa-arvoa ja avioliittoa.

Katleena Kortesuo. Kuva: Markku Karvonen / Yle

Hämeenlinnalainen tietokirjailija Katleena Kortesuo lähti julkisesti ja näkyvästi tukemaan kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Hän lähetti perjantaiaamuna henkilökohtaiset, perustellut viestit kaikille niille kansanedustajille, jotka ovat kertoneet olevansa kannastaan epävarmoja.

Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajilla ei ollut oikeasti kunnon järkiargumentteja

Katleena Kortesuo

Kortesuo halusi käyttää juuri noita termejä, sekä tasa-arvoisuutta ja avioliittoa. Poliittinen taistelu kun on myös sanojen ja niiden merkitysten taistelua.

– Tämä on ollut siitä kiinnostava seurattava kielen tutkijalle. Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajilla ei ollut oikeasti kunnon järkiargumentteja. Siksi he joutuivat keksimään kärjistyksiä kuten ”jos määräämme yöllä auringon paistamaan, ei se silti paista”. Tai menemään henkilökohtaisuuksiin.

Voiko keskustelua käydä rinnakkaistermein ilman, että niihin liittyy arvolatauksia ? Kuten esimerkiksi vaikka tasa-arvoinen ja sukupuolineutraali?

– Arvolataus on väkisin sanojen takana olemassa. Timo Soini puhuu tietoisesti homoliitoista, koska hän haluaa käyttää termiä, joka hänelle on mahdollisimman negatiivinen. Monet korostavat myönteistä kantaansa puhumalla tasa-arvoisesta avioliitosta. Sukupuolineutraalin on hankala termi. Se on kankea. Ja kysymys ei ole sukupuolineutraliteetista. Heterona haluan naimisiin miehen kanssa. Toisaalta Kalle ja Matti haluavat naimisiin juuri keskenään. Tämä ei ole sukupuolineutraali avioliittolaki, vaan hyvinkin sukupuolisensitiivinen asia, oman kumppanin valinta.

Tämä ei ole sukupuolineutraali avioliittolaki, vaan hyvinkin sukupuolisensitiivinen asia

Katleena Kortesuo

** Entä avioliitto sanana, jos unohtaa lakitermit ja puhuu vain sanasta ja sen tunnemerkityksistä?**

– Avioliitto on sanana ilman muuta lämpimämpi, vanhempi ja tunnepitoisempi kuin parisuhde tai rekisteröity parisuhde. Parisuhde on hyvin määritelmällinen ilmaisu. Tämä on yksi syy, miksi tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat haluavat määritellä sanan avioliitto miehen ja naisenväliseksi, koska heillä liittyy niin vahvoja tunnesiteitä sanaan.

Avioliittolain vastustajat haluavat määritellä sanan avioliitto miehen ja naisenväliseksi, koska heillä liittyy niin vahvoja tunnesiteitä sanaan

Katleena Kortesuo

– Kysymys on avioliitto sanan suojeluyrityksestä. Poliittisessa retoriikassa on ikivanha asia paaluttaa jokin sana tarkoittamaan tiettyä asiaa. Lakimuutoksen vastustajat haluavat paaluttaa sanan tarkoittamaan miehen ja naisen välistä suhdetta. He haluavat luoda muille toisen sanan, rekisteröity parisuhde. Mutta ei sanan määritelmää voi tehdä yhden tahon toimesta. Sana määritellään yhteiskunnallisesti yhdessä, tarvittaessa lakitekstein.