Esko Valtaoja: Onni on puoliksi opittua, puoliksi geeneissä

Kääntyykö mielesi helposti negatiivisiin ajatuksiin? Syy voi olla osittain geeneissä, mutta vastuu on myös itselläsi. Esko Valtaoja tietää, että onnellisuutta voi opetella ja syytä onkin, sillä maailma on mainio paikka. Lue Valtaojan parhaat vinkit.

Kotimaa
Esko Valtaoja
Matti Kauvo / Yle

Avaruustähtitieteiden professori ja hiljattain myös vuoden positiivisimmaksi turkulaiseksi valittu Esko Valtaoja tietää, että ilo on ihmisestä itsestään kiinni.

– Jotkut ovat surkeita parhaimmissakin olosuhteissa ja jotkut onnistuvat löytämään ilon synkimmästäkin päivästä. Ihan tutkimusten mukaan positiivisuus ja negatiivisuus ovat puoliksi geeneissä ja puoliksi opittua, treenattua, harjoiteltua, Valtaoja selvittää.

Positiivisuus ja negatiivisuus ovat luonteenpiirteitä siinä missä muutkin, joten ne saadaan syntymälahjana.

– Joillakin on luonnostaan vähän positiivisempi ote elämään, ja jotkut ovat syntyjään vähän enemmän semmoisia kainuulaisia, professori vertaa pilke silmäkulmassa.

Kun isot asiat menee pieleen, ajattele pikkuasioita. Ja kun pikkuasiat menee pieleen, ajattele isoja asioita.

Esko Valtaoja

Pettämätön positiivisuuden ohje

Monelle juuri marraskuu on vaikeinta aikaa positiivisuuden ylläpitämiseen. Valtaojalta löytyy tähänkin asennevinkki.

– Ottaa asian siltä kantilta, että marraskuussa on tosi hienoja säitä. Loppusyksyn sateinen, usvainen metsä jossa kävelee vaikka polulla, niin onhan se aika hienon näköistä.

Onnellisuuden opettelemisesta Valtaoja on puhunut aiemminkin, ja siihen hänellä on ollut pettämätön keino jo pikkupojasta lähtien.

– Kun isot asiat menee pieleen, ajattele pikkuasioita. Ja kun pikkuasiat menee pieleen, ajattele isoja asioita. Eli fokus johonkin muuhun kuin siihen, mikä mieltä painaa.

"Miten joku voi olla täällä ikävystynyt?"

Ihmisen mieli tahtoo väkisinkin luiskahtaa negatiivisuuden puolelle. Jos sängyssä lojuu hereillä keskellä yötä, ajatukset täyttyvät huonoista asioista.

– Ne kymmenen asiaa, mitkä meni ihan putkeen päivän mittaan, ovat automaattisesti unohtuneet. Mutta auta armias se yksi pikku moka.

– Minusta on niin mainio tämä maailma, joka on täynnä ihmeellisiä asioita ja koko ajan tulee uusia ihmeellisyyksiä, joita voi sitten katsoa, että vau. En ymmärrä miten joku voi olla täällä ikävystynyt ja tylsistynyt, Valtaoja päättää onnellisuusreseptinsä.