1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiihtäjälegenda sai patsaan Rukalle

Mestarihiihtäjä Susi-Kalle näkee patsaassa koko Kuusamon hiihtomaineen. Vuoden 1970 MM-kisojen kultamitalisti muistelee lämmöllä Tatran tiukkaa kamppailua.

urheilu
Kalevi Oikarisen patsas paljastettiin 28.11.2014 Rukalla
Ensio Karjalainen / Yle

– Ehkä se kertoo jotakin kokonaisuudessaan tämän seutukunnan hiihtohistoriasta, toteaa Kalevi "Susi-Kalle" Oikarainen katsellessaan hiihtäjäpatsasta, joka paljastettiin Rukalla hiihtolajien maailmancupin avauspäivänä.

Hollolalaisen Juhani Honkasen veistämä pronssinen patsas seisoo ylväänä Rukatunturin Kaltiolammen rannalla.

– On siinä sitä henkeä, Susi-Kalle pohtii tutkiessaan patsaan tyyliä.

– Mutta sovimme taiteilijan kanssa, ettei siitä tehdä varsinaisesti kilpahiihtopatsasta, vaan sen henkinen.

Ankara uuvutustaistelu

Kalevi Oikarainen muistetaan parhaiten Tsekkoslovakian Tatran MM-kisojen 50 kilometrin ankarasta kamppailusta venäläistä Vjatseslav Vedeniniä vastaan. Neuvostoliittolainen otti Susi-Kallen jo ennen matkan puoltaväliä lähes kiinni, mutta kuusamolainen kamppaili lopulta voittajaksi kisassa.

He yhdessä yrittivät ajaa minut sammuksiin, mutta kävi toisin päin.

Susi-Kalle Oikarinen

– Siinä oli Vedeninin lisäksi toinen Neuvostoliiton hiihtäjä Fedor Simasov samassa kyydissä puolenvälin tienoossa. He yhdessä yrittivät ajaa minut sammuksiin, mutta kävi toisin päin.

– Mentiin huikeata vauhtia toinen kierros. Simasov oli viimeinen, joka yritti minut tiputtaa, Vedenin oli jo tipahtanut. Ja kun tultiin sellaiseen 300 metrin kiukkuiseen nousuun, se vedätti kyllä Simasovilta ilmat pihalle. Mäen päällä se hyppäsi sivuun ja iski sauvat maahan, Oikarainen herkuttelee.

Arto Tiainen suositteli

Oikarainen muistelee lämmöllä Tatralla Suomen joukkueessa mukana ollutta entistä huippuhiihtäjää Arto Tiaista.

– Tatran 50 kilometrin voiton taustalla on oikeastaan Arto Tiainen. Hän sanoi minulle kisojen aikana, että hiihdä sinä Kalle tuo 50 kilometriä, että sinulla on suomalaisista ainoa mahdollisuus se voittaa. Otin neuvosta vaarin, Oikarainen naurahtaa.

Parin vuoden kuluttua 80 vuotta täyttävä Kalevi Oikarainen on vielä vetreässä kunnossa. Talvisin mestarihiihtäjä nähdään edelleen hiihtolenkillä Kuusamon maisemissa.

– Jos heittäytyy laakereilleen, ei homma toimi. Olen kilpauran jälkeen toteuttanut sellaista filosofiaa, että liikkua pitää.

Lue seuraavaksi