Eduskunta äänesti sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta

Eduskunta on äänestänyt avioliittolaista täysistunnossaan. Aloite etenee nyt suureen valiokuntaan, ja toinen käsittely salissa on odotettavissa todennäköisesti kahden viikon kuluttua.

Eduskunta äänestys.

Eduskunta on äänestänyt sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta. Avioliittolain muuttamista kannatti 105 kansanedustajaa ja vastusti 92.

Kaksi kansanedustajaa eli SDP:n Merja Mäkisalo-Ropponen ja Raimo Piirainen eivät osallistuneet äänestykseen.

Lakivaliokunta äänesti viime viikolla lain ennalleen jättämisen puolesta. Perjantaina eduskunta otti kantaa lakivaliokunnan esitykseen kansalaisaloitteen lakiesityksen hylkäämisestä. Lakivaliokunnan mietintö siis näin ollen hävisi.

Kansalaisaloitteessa tasa-arvoisesta avioliittolaista vaaditaan, että samaa sukupuolta olevat parit voisivat solmia avioliiton. Sen mahdollistaisi muutos avioliittolakiin, lakiin rekisteröidystä parisuhteesta ja lakiin transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta. Myös nimilain ja adoptiolain säädöksiä tulisi silloin jatkossa soveltaa samaa sukupuolta oleviin puolisoihin.

Koska aloitteesta annettu mietintö hylättiin äänestyksessä, asia menee uuteen käsittelyyn suureen valiokuntaan. Toinen käsittely salissa on odotettavissa todennäköisesti kahden viikon kuluttua.